Руските депутати обсъждат нов законопроект за създаването на две територии в Русия с офшорни функции - на остров Октябърски в анклава Калининград и на остров Руски в Далечния изток, - за да подпомогнат бизнеса, засегнат от новите американски санкции. Това пише руският в. "Ведомости", позовавайки се на правителствени източници.

В края на миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу няколко от най-богатите руски олигарси и техните компании, както и срещу редица високопоставени правителствени служители на Руската федерация.

Москва подпомага финансово компаниите, засегнати от санкциите на САЩ

Москва подпомага финансово компаниите, засегнати от санкциите на САЩ

Медведев нарече новите санкции неприемливи и незаконни

Според изданието законопроектът вече е бил изготвен от Министерството на икономическото развитие и се обсъжда от съответните министерства с надеждата, че ще бъде приет през пролетната сесия на парламента.

Правителствен служител в Калининград е коментирал пред "Ведомости", че такъв проект е бил обсъждан дълго време, а затягането на санкциите от страна на САЩ е накарало депутатите да го приведат в действие.

Съгласно новото законодателство онези, които желаят да върнат пари в Руската федерация, ще могат да го направят бързо и без да плащат данъци. Собствениците на фирми в други страни, които се сблъскват със заплахи, ще могат да прехвърлят своите компании в Русия, включително офшорни такива и да запазят техния юридически статут.

Санкциите на САЩ създават проблеми, призна Руската централна банка

Санкциите на САЩ създават проблеми, призна Руската централна банка

Трябвало време на икономиката и пазарите да свикнат

Предприемачите, работещи във въпросните две зони, ще могат да придобият статута на международна бизнес компания и да регистрират компания в един ден, без да разкриват цялата информация, например участниците и ръководството.

Тези компании ще бъдат подчинени на по-гъвкави правила за сделки за прехвърляне на активи и споразумения между акционери. Само приходите, получени в Русия, ще бъдат обложени, а всички останали приходи няма да бъдат облагани с данъци.

Правителството също така обмисля премахването на някои данъчни, корпоративни и валутни правила, като например валутните ограничения.

На този етап само лица, живеещи в специалните зони, ще имат право на специален статут. В бъдеще обаче новите правила могат да се прилагат за цялата страна.

Финансовото министерство на САЩ в петък обяви налагането на нови санкции срещу седем водещи руски олигарси, 17 руски правителствени служители и дузина руски компании.

Рублата бързо се срина до най-ниското си ниво спрямо долара от края на 2016 г. насам, докато акциите на компанията на алуминиевия магнат Олег Дерипаска поевтиняха драстично.

50 руски олигарси загубиха $12 млрд. само за ден, рублата се срина

50 руски олигарси загубиха $12 млрд. само за ден, рублата се срина

Заради санкциите, наложени от САЩ…