Призивът на Г-7 за провеждането на нови, международно наблюдавани президентски избори в Беларус се разглежда като недопустим опит за налагане на чужда воля на независима и суверенна държава. Това заяви в неделя държавният секретар на Съюзната държава Русия-Беларус Дмитрий Мезенцев, цитиран от ТАСС.

"Беларуският народ вече отговори на подобни призиви от Запада, като гласува за действащия президент Александър Лукашенко и му даде правото да продължи да бъде лидер на страната. Недопустимо е да се налага волята само на една държава, която се стреми да се изгради еднополюсен свят или върху Русия, или върху Беларус, или върху някой друг. В известен смисъл това би означавало отстъпление и предателство на онези войници, които не са пощадили живота си, за да донесат мир на народите на Съветския съюз и Европа през 1945 г. ", каза той.

На 5 май външните министри от Г-7 дадоха изявление след срещата си в Лондон. По-специално, те призоваха Минск да освободи всички задържани заради изразяването на техните демократични стремежи и да прекрати продължаващото потискане на правата на човека и основните свободи.

Опозицията в Беларус готви нови протести срещу Лукашенко

Опозицията в Беларус готви нови протести срещу Лукашенко

Бившият министър на културата зове за масова демонстрация на 9 май

Според документа, беларуското правителство трябва да изпълни препоръките на независимата експертна мисия на ОССЕ, която се застъпи за повторни президентски избори. Г-7 също така призова Минск да започне съществен диалог с всички членове на обществото, включително истинските лидери на опозицията и да приеме предложението за посредничество на председателя на ОССЕ за разрешаване на политическата криза.

По-рано външните министри от Г-7 също така се застъпиха за стабилни отношения с Русия. Подчерта се обаче, че страните ще продължат да укрепват своите колективни способности за възпиране на руските действия. Както се посочва от Г-7, поведението на Русия заплашва световния ред, основан на правила, включително в сферата на сигурността.

Г-7 призовава за нови избори в Беларус

Г-7 призовава за нови избори в Беларус

Лукашенко трябва да освободи политическите затворници