Регионите на Украйна, в които се провеждат референдуми, ще бъдат под "пълната закрила" на Русия, ако бъдат анексирани от Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва на фона на засилващите се опасения, че Русия може допълнително да ескалира конфликта и дори да използва ядрени оръжия.

В петък Русия започна провеждането на референдуми в четири области в Източна Украйна, насочени към анексиране на окупирани територии.

Киев твърди, че жителите са били принуждавани да гласуват и не им е било позволено да напускат регионите по време на плебисцита.

След тези референдуми Русия, разбира се, ще уважи волята на хората, които дълги години страдат от злоупотребите на неонацисткия режим, подчерта Лавров на пресконференция след обръщението си към Общото събрание.

Запитан дали Русия би имала основания да използва ядрени оръжия за защита на анексираните региони на Украйна, той отбеляза, че руската територия, включително тази, присъединена по-късно в Конституцията на Русия, "е под пълната защита на държавата".

България осъди референдумите в Украйна пред ООН

България осъди референдумите в Украйна пред ООН

Страната ни изрази безпокойство от ескалацията на конфликта

"Всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация се прилагат за цялата нейна територия, категоричен бе той, визирайки конкретно доктрината на Русия за използването на ядрени оръжия.

Коментарът на Лавров идва след изричното предупреждение в четвъртък от бившия руски президент Дмитрий Медведев, че цялото въоръжение в арсенала на Москва, включително стратегическите ядрени оръжия, може да бъде използвано за защита на територии, присъединени към Русия.

От своя страна министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба определи изказването на Лавров и по-ранното изявление на Путин относно използването на ядрени оръжия като "безотговорни" и "абсолютно неприемливи".

"Украйна няма да се предаде. Призоваваме всички ядрени сили да говорят сега и да дадат ясно да се разбере на Русия, че подобни реторики излагат света на риск и няма да бъдат толерирани", написа той в Туитър.

Русия бърза и с анексията на четирите украински области

Русия бърза и с анексията на четирите украински области

Още на 29 септември на извънредно заседание депутатите може да гласуват

Русия обвинява Съединените щати и други държави, че са страни в конфликта, защото изпращат оръжия в помощ на Украйна. Вероятното анексиране на украинска територия повдига въпроса как Русия може да отговори на използването на западни оръжия в тези региони.

На въпрос дали може да предвиди бъдещи преговори със САЩ, с цел Русия да се почувства по-сигурна по отношение на това, което тя нарича посегателство на НАТО, Лавров заяви, че Западът е прекъснал предишните дискусии. Неговият американски колега - държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, прекрати преговорите в навечерието на инвазията, с мотива, че движението на руските сили на границата с Украйна е "пълно отхвърляне на дипломацията".

Борел: Никой няма да признае руските референдуми в Украйна

Борел: Никой няма да признае руските референдуми в Украйна

Държавите от ЕС трябва да продължат да подкрепят Украйна, настоя върховният представител на ЕС

"Ние не казваме "не" на контактите. И когато има предложения в този смисъл, се съгласяваме. Ако нашите партньори искат да проведем дискретна среща, за която никой да не разбере, това е добре, защото винаги е по-добре да се говори. Но в настоящата ситуация Русия просто няма да направи първата стъпка", подчерта руският дипломат.

Той посочи, че следващата отбранителна линия на НАТО ще бъде Южнокитайско море.

"Те обявиха, че сега НАТО като отбранителен съюз е отговорен за сигурността на Индо-тихоокеанския регион, както те се изразиха. Следващата "линия на отбрана" на НАТО ще бъде Южнокитайско море, не се съмнявам в това", категоричен бе Лавров.