Долната камара на руския парламент одобри законопроект, който ще позволи конфискуването на пари, ценности и други активи от осъдени по обвинения в разпространение на "съзнателно невярна информация" за армията.

Държавната дума гласува за приемане на законопроекта, който сега се очаква бързо да премине през горната камара и да бъде подписан от президента Владимир Путин.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че новият закон ще се прилага за хора, осъдени за публично подбуждане към "екстремистка дейност" или за призоваване към действия, които биха навредили на сигурността на държавата, както и "дискредитиране" на въоръжените сили.

Москва обмисля да иззема имущество на руснаци, критикуващи войната

Москва обмисля да иззема имущество на руснаци, критикуващи войната

Според Вячеслав Володин настоящите глоби не са достатъчно строги

Дискредитирането на въоръжените сили е криминално престъпление съгласно закон, приет като част от мащабните мерки на правителството за потискане на общественото несъгласие, след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

"Всеки, който се опитва да унищожи Русия, който я предава, трябва да понесе заслуженото наказание и да заплати за щетите, нанесени на страната, за сметка на своето имущество", подчерта Володин.

Съгласно предложения закон недвижими имоти не попадат сред активите, които могат да бъдат конфискувани.

Съществуващият закон срещу "дискредитирането" на руската армия, който обхваща престъпления като "оправдаване на тероризма" и разпространение на "фалшиви новини" за въоръжените сили, се използва широко, за да накара критиците на Путин да да замълчат.

Редица активисти, блогъри и обикновени руснаци бяха осъдени на дълги присъди затвор.

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Законопроектът предвижда и глоби при призоваване към санкции срещу Русия