Има голяма вероятност Русия да наложи вето на резолюция на ООН, призоваваща за продължаване мандата на експертната група, която наблюдава прилагането на санкциите срещу Северна Корея.

Това съобщава "Ройтерс" в петък, като цитира свои източници сред дипломатите.

Гласуването на документа, което се очакваше в петък, е било отложено по искане на САЩ, за да се даде възможност за допълнителни консултации.

Северна Корея изпратила 7000 контейнера с боеприпаси на Русия

Северна Корея изпратила 7000 контейнера с боеприпаси на Русия

КНДР използва инвазията на Русия в Украйна като отвличане на вниманието, за да увеличи своите оръжейни тестове

Руско вето би означавало разпускане на групата. Тя следи за ядрени оръжия и програми за балистични ракети.

Текст от резолюцията на Северна Корея, видян от Ройтерс, призовава за удължаване на мандата на групата от експерти с още една година, до 30 април 2025 г.

Мисията на Русия в ООН не отговори веднага на искане за коментар.

Припомняме, че по-рано в петък Русия, заедно с Китай, гласуваха против предложената от САЩ резолюция на Съвета за сигурност, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня и сделка за заложници между Израел и Хамас.

Ким Чен Ун е ръководил военни учения в КНДР

Ким Чен Ун е ръководил военни учения в КНДР

Ден, след като Пхенян изстреля балистични ракети

Отлагането на гласуването в Северна Корея дойде на фона на въоръженото нападение в концертна зала близо до Москва, при което бяха убити повече от 60 души и повече от 140 бяха ранени. Това е едно от най-тежките подобни нападения срещу Русия от години.

По-рано през седмицата министърът на отбраната на Южна Корея заяви, че Северна Корея е изпратила около 7000 контейнера, пълни с боеприпаси и друго военно оборудване, на Русия от миналата година, за да подпомогне войната ѝ в Украйна.

CSIS: Повече от 2,5 милиона боеприпаси са транспортирани от Северна Корея до Русия

CSIS: Повече от 2,5 милиона боеприпаси са транспортирани от Северна Корея до Русия

Кремъл гради нови складове за боеприпаси

Шин Уон-сик посочи, че КНДР използва инвазията на Русия в Украйна като отвличане на вниманието, за да увеличи своите оръжейни тестове. В същото време севернокорейският лидер Ким Чен Ун се опитва да излезе от дипломатическата изолация и да се присъедини към единен фронт срещу САЩ.