Съветът за сигурност на ООН в петък не успя да приеме резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа като част от сделката за заложници, предава "Ройтерс".

Резолюцията призовава за "незабавно и устойчиво прекратяване на огъня" с продължителност около шест седмици, което ще защити цивилните и ще позволи доставката на хуманитарна помощ. 

"По-голямата част от този съвет гласува в подкрепа на тази резолюция, но за съжаление Русия и Китай решиха да упражнят своето вето", каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност.

Преди гласуването тя каза, че би било "историческа грешка" съветът да не приеме резолюцията.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя, който също говори преди гласуването, призова членовете да не гласуват в подкрепа на резолюцията. Той каза, че резолюцията е "изключително политизирана" и съдържа ефективна зелена светлина за Израел да започне военна операция в Рафах в южния край на ивицата Газа, където повече от половината от нейните 2,3 милиона жители се приютяват в импровизирани палатки, за да избягат израелското нападение далеч на север.

"Това ще развърже ръцете на Израел и ще доведе до това, че цяла Газа и нейното население ще бъдат изправени пред унищожение, опустошение или прогонване", каза Небензия на срещата.

Той каза, че редица непостоянни членове на Съвета за сигурност са изготвили алтернативна резолюция, която той нарече балансиран документ, и каза, че няма причина членовете да не я подкрепят.

Голяма военна операция на Израел в най-южния град на Газа Рафах ще бъде "грешка", а споразумение за примирие с "Хамас" все още е "възможно". Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в четвъртък, цитиран от АФП.

Блинкън определя като грешка израелска операция в Рафах

Блинкън определя като грешка израелска операция в Рафах

От Кайро той изрази надежда за споразумение с "Хамас"