Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел възнамерява да обсъди с колегите си всички налични правни средства, за да гарантира, че Русия ще плати за възстановяването на опустошената от война Украйна, съобщава "Франс прес".

Изявлението си той направи в началото на тазгодишната двудневна конференция на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в централния полски град Лодз.

Ще проучим всички правни възможности, за да сме сигурни, че Русия ще плати за разрушенията, които причинява в Украйна, увери топ дипломатът на ЕС.

Той припомни, че Съюзът е замразил руски активи на стойност близо 20 милиарда евро след нахлуването на руските сили в Украйна, както и че западните санкции са довели до замразяването на 300 милиарда евро от валутните резерви на Централната банка на Русия по целия свят.

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

Според Зеленски това е "общата задача на целия демократичен свят"

"Тези резерви са блокирани. Но от блокиране до изземване има голяма разлика", уточни Борел и допълни, че има правни процедури, които трябва да бъдат проучени. "Но нашето предложение е на масата - Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна, отсече той.

Полша е домакин на тазгодишната министерска конференция, тъй като в момента страната е ротационен председател на ОССЕ, сред чиито членове са също Русия и Украйна.

Варшава обаче отказа да допусне руския външен министър Сергей Лавров, който е под европейски санкции, на полска територия за конференцията тази седмица, което предизвика гневна реакция от Москва.

Войната в Украйна е нанесла щети за 600 млрд. евро, изчисли ЕК

Войната в Украйна е нанесла щети за 600 млрд. евро, изчисли ЕК

Загинали са над 100 000 украински военни

Вместо това ръководител на руската делегация на конференцията е нейният постоянен представител в ОССЕ Александър Лукашевич.

ОССЕ е основана през 1975 г. - в разгара на Студената война - за да насърчи отношенията между западния и източния блок.

В момента тя има 57 държави членки, сред които както страни от НАТО, така и съюзници на Русия.