Кремъл очаква сътрудничеството на Русия с Турция да продължи и да се задълбочи, който и да спечели президентските избори в страната, чийто балотаж ще се състои на 28 май, съобщава "Ройтерс".

Нито действащият турски президент Реджеп Тайип Ердоган, нито съперникът му от опозицията Кемал Кълъчдароглу успяха да съберат повече от 50% от гласовете, необходими за категорична изборна победа.

"Изпитваме голямо уважение към избора на турския народ и ще го уважим, но във всеки случай очакваме нашето сътрудничество да продължи, да се задълбочи и разшири", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Турция, която е член на НАТО, поддържа силни връзки с Русия при президента Ердоган въпреки различията между двете страни в мненията им за Украйна и Сирия. Анкара разчита в голяма степен на вноса на енергия от Москва.

Кълъчдароглу - съперникът на Ердоган, обеща да поддържа добри отношения с Москва, ако спечели изборите. Освен това обаче преди вота вчера той обвини Русия в опит да се намеси в тях - твърдение, което Кремъл отрече.

Песков заяви, че Русия смята Турция за "зряла демокрация", способна да проведе прозрачни избори и да не допуска незаконни действия.

Турция няма да разваля отношенията си с Русия, независимо от резултата от изборите

Турция няма да разваля отношенията си с Русия, независимо от резултата от изборите

Двете страни имат тесн иикономически връзки в много сфери