Министерството на вътрешните работи на Русия подготвя законопроект, който ще задължи чужденците, влизащи в страната, да подписват "споразумение за лоялност", което ще им забрани да дискредитират официалната държавна политика, съобщава ТАСС.

Съгласно законопроекта споразумението ще има за цел да защити "националните интереси" на Русия.

На чуждите граждани, влизащи в Русия, ще бъде забранено "да се намесват в дейността на държавните органи на Руската федерация, дискредитирайки под каквато и да е форма външната и вътрешната държавна политика на Руската федерация, държавните органи и техните служители".

След нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. Москва въведе редица ограничения за граждани на "неприятелски страни" - т.е. страните, които са ѝ наложили санкции заради войната в Украйна.

Володин: Неприятелските страни ще трябва да компенсират Русия за вредите от санкциите

Володин: Неприятелските страни ще трябва да компенсират Русия за вредите от санкциите

Той прехвърли вината върху Джо Байдън

Законопроектът предвижда на чужденците да бъде забранено да унижават или подбуждат към отричане на "значими морални" ценности, като брак като съюз на мъж и жена, семейство, както и да разпространяват пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения.

Ще бъде забранено и изкривяването на "историческата истина" за отбраната на съветския народ и неговия принос за победата над фашистка Германия във Втората световна война.

Не се уточнява какви последици ще понесат чужденците, ако нарушат споразумението.

За да стане проектът закон, документът трябва да бъде внесен в Държавната дума - долната камара на руския парламент, и да премине през комисия и няколко четения, след което да бъде представен на президента Владимир Путин за подпис.

Русия анулира данъчни споразумения с "неприятелските" държави

Русия анулира данъчни споразумения с "неприятелските" държави

В списъка с неприятелските страни попада и България