Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници, които се опитват да щурмуват източноукраинския град Часов Яр и околните села. Това съобщава "Ройтерс" в понеделник, като цитира източници от украинската армия.

Военните описват ситуацията в района като трудна.

Украйна има пълен контрол над Часов Яр, който се намира на стратегическа височина в частично окупираната Донецка област, но висшият командир на Киев каза, че Русия иска да превземе града до 9 май, когато отбелязва Деня на победата на СССР във Втората световна война.

"Ситуацията около града е трудна, но ситуацията е контролируема. Нашите защитници едновременно получават подкрепление и стабилизират линията", каза Назар Волошин, говорител на източното военно командване.

"Някъде около 20 000-25 000 руски военнослужещи се опитват да щурмуват Часов Яр и покрайнините на населените места в близост до него", каза той в телевизионни коментари по обществената телевизия Suspilne.

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Градът е силно защитен и разположен на високо място

Превземането на Часов Яр ще доближи Русия до два стратегически важни града под украински контрол - Краматорск и Славянск.

Русия вече върви напред, но дълго отлаганата военна помощ от САЩ се очаква да достигне Украйна, облекчавайки критичния недостиг на боеприпаси в рамките на няколко дни след очакваното окончателно одобрение тази седмица.

"Трудно е за нашите войници, но получаването на необходимата помощ ще изравни ситуацията", каза президентът Володимир Зеленски в Telegram.

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Той твърди, че украинските военни "буквално са се впили в земята" и всеки ден сдържат вражеските атаки