Руското министерство на отбраната съобщи за завръщането на 63 военнослужещи от украински плен. Обменът е осъществен с посредничеството на ОАЕ

Според министерството някои от руските пленници принадлежат към така наречената "чувствителна категория": те са освободени благодарение на посредничеството на ръководството на Обединените арабски емирства.

"Всички военнослужещи вече са на територията на Руската федерация. Оказва им се необходимата психологическа и медицинска помощ и им се дава възможност да се свържат с роднини", съобщава Министерство на отбраната на Русия

Предишната размяна на затворници се състоя на 8 януари. По това време 50 руски военнослужещи се завръщат в Русия. 

Турски медии разкриват детайли от размяната Медведчук за командири от "Азов"

Турски медии разкриват детайли от размяната Медведчук за командири от "Азов"

Условия на Русия било командирите от Азов да не се връщат в Украйна

Украйна също потвърди за размяната. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак със съобщение в Telegram потвърждава, че 116 украинци са се завърнали у дома. Той публикува и снимки.

Според него сред освободените са защитници на Мариупол, партизани от Херсон, снайперисти от направлението Бахмут, както и други наши герои.

Сред 87-те войници от украинските въоръжени сили, двама са от специалните сили, седем от Националната гвардия, шестима от Националната полиция, петима от Държавната служба за гранична охрана, двама от Военноморските сили и един от Държавната служба за извънредни ситуации. От тях двама са офицери, а 114 са редници и сержанти.

С размяната са върнати и телата на двама загинали чуждестранни доброволци - Кристофър Матю Пери и Андрю Тобиас Матю, както и тялото на загинал украински войник, служил във Френския чуждестранен легион и завърнал се да защитава Украйна след руската инвазия - Евгений Кулик.

По данни на украинската президентската канцелария към края на декември 2022 г. около 3400 украински военнослужещи са държани в руски плен, други 15 000 души се водят за изчезнали. Към 31 декември данните са освободени 1596 души, включително военни и цивилни, освободени от руски плен.

Руската страна не е съобщавала данни за предполагаеми военнопленници, които се намират в украински ръце. Никога до този момент не е съобщавала и за размяна на тела на убити на фронта.

Русия отмени размяна на военнопленници

Русия отмени размяна на военнопленници

Причината не е известна