Външното министерство на Русия подчерта, че решението на САЩ за създаване на военни бази в Сирия за "обезопасяване" на петролни находища е незаконно, тъй като това нарушавало международното право.

"Всякакви действия, които имат за цел да засилят незаконното военно присъствие на САЩ (в Сирия), противоречат на международното право и са неприемливи от наша гледна точка", коментира руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от руските медии.

Русия вижда контрабанден износ на петрол на САЩ от Сирия

Русия вижда контрабанден износ на петрол на САЩ от Сирия

Петролът бил на стойност 30 млн. долара на месец

Американските военнослужещи се изтеглиха от няколко района, след като Анкара започна операцията си "Извор на мир" на 9 октомври, като предприе офанзива срещу подкрепяните от САЩ "Отряди за народна защита", които са основният съграждащ елемент в Сирийските демократични сили (СДС).

Вашингтон и Европейският съюз разкритикуваха остро решението, като наложиха санкции срещу Анкара, но турското правителство продължи операцията, за да създаде т. нар. "зона за сигурност" в близост до границите си, прочистена от СДС, които турските власти разглеждат като терористи и свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в страната.

Кюрдските сили трябваше да се изтеглят от границата между Сирия и Турция, като по-късно постигнаха споразумение с правителството в Дамаск, който впоследствие укрепи силите си в северната част на страната.

Кризата се успокои, след като руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се съгласиха да създадат съвместни патрули на границата, докато Москва също така се ангажира да гарантира, че ръководените от кюрдите сили ще се оттеглят от турската граница.

В същото време Вашингтон и Анкара договориха примирие между турската армия и кюрдската милиция в региона, което впоследствие стана постоянно.