Политическата ситуация в Хонконг е вътрешен китайски въпрос и всяка чужда намеса по отношение на Пекин и специалния административен район е неприемлива. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските медии.

"Русия зачита суверенитета и териториалната цялост на Китайската народна република. Ние разглеждаме ситуацията в Хонконг за вътрешен въпрос на Китай и призоваваме чуждестранните сили да прекратят всяка намеса във взаимоотношенията между централното правителство и неговия специален административен район", настоя Захарова по време на пресконференция.

Три години затвор в Хонконг при поругаване на химна на Китай

Три години затвор в Хонконг при поругаване на химна на Китай

Предвижда наказание при обида на химна от три години затвор или глоба до 9042 щатски долара

Според говорителката опитът на САЩ и Великобритания да инициират дискусия за Хонконг в Съвета за сигурност през миналата седмица е целял "постигане на резултати" с геополитически опонент и следователно тава е "неприемливо" за Москва.

"Опитите за попълване на дневния ред на Съвета за сигурност с теми, които надхвърлят мандата му, са контрапродуктивни и заплашват да намалят неговата ефективност и да отслабят авторитета на този орган. Струва си да припомним, че Съветът за сигурност има решаващо значение за съвременната система на международните отношения", подчерта Захарова.

Арести и лютив спрей в Хонконг след нарушаване на забраната за организиране на бдение за "Тянанмън"

Арести и лютив спрей в Хонконг след нарушаване на забраната за организиране на бдение за "Тянанмън"

Хиляди жители на Хонконг запалиха свещи и скандират демократични лозунги

Вече напрегнатите отношения между САЩ и Китай се обтегнаха допълнително през миналата седмица заради китайски законопроект за националната сигурност на Хонконг, за който Вашингтон твърди, че ще доведе до фактически край на специалния му автономен статут "Една държава - две системи". Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи санкции на Китай и ще отмени специалния търговски статут на Хонконг, който е голям финансов център в Азия. Пекин отхвърли твърденията на Вашингтон и настоя, че Хонконг е негов вътрешен въпрос.

Пекин попречи на опит на САЩ да проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН за Хонконг през миналата седмица, като Тръмп отговори, заплашвайки да отмени специалния търговски статут на специалния административен района и да забрани полетите от Китай до САЩ като част от по-широк конфликт, свързан с пандемията от новия коронавирус.

Лидерът на Хонконг обвини САЩ в двойни стандарти

Лидерът на Хонконг обвини САЩ в двойни стандарти

Вашингтон критикува действията на властите в Хонконг