САЩ нарушават Договора за ядрените сили със среден обсег (INF) от 1987 г. чрез разполагането в Европа на система за противоракетна отбрана, чиито установки биха могли да бъдат използвани за изстрелването на крилати ракети "Томахоук" към европейската част на територията на Русия.

Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу в интервю за италианския в. "Ил Джорнале".

САЩ скочи на Путин: Русия нарушава договора за ядрените сили със среден обсег

САЩ скочи на Путин: Русия нарушава договора за ядрените сили със среден обсег

По повод речта на Путин пред руския сенат

"Многократно и публично дадохме да се разбере на всички големи международни форуми, че САЩ са тези, които пряко нарушават Договора за ядрените сили със среден обсег, монтирайки, по време на разполагането на ракетния щит в Европа, своите вертикални системи за изстрелване MK-41, които могат да бъдат използвани за изстрелването на крилати ракети "Томахоук". Разрушителният радиус на тези ракети покрива почти цялата европейска част от територията на Русия", посочи Шойгу.

Той добавя, че същевременно Русия е била тази, която е била обвинена в предполагаеми нарушения на договора.

САЩ плашат Русия с действия, ако продължи да нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

САЩ плашат Русия с действия, ако продължи да нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

Държавният департамент излезе със съобщение във връзка с 30 г.

"Американската страна понастоящем подготвя оттеглянето си от Договора за ядрените сили със среден обсег. Причината за подобна стъпка е предполагаемото нарушаване на договора от страна на Русия. Но факти няма, само твърдения", коментирал още Шойгу.

По думите му, САЩ прилагали стратегията на неоколониализма, която вече е била тествана в Ирак и Либия.

"Става дума за стратегията на неоколониализма, която вече беше тествана от САЩ в Ирак и Либия и която се състои в подкрепа на всякакви, дори най-варварски идеологии, за да се отслабят легитимни правителства", изтъква руският военен министър.

Според Шойгу САЩ също така провеждат атаки с използването на оръжия за масово поразяване или хуманитарни бедствия и, във финалните етапи, използват военни сили за създаване на "управляем хаос", който позволявал на транснационалните корпорации да отмъкват съществуващите активи към американската икономика.

"Русия, която се застъпва за равноправното и взаимноизгодното сътрудничество с всички страни в рамките на концепцията за многополюсния свят, винаги ще бъде пречка за изпълнението на подобни стратегии", подчерта Сергей Шойгу.