САЩ предупредиха, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е под заплаха заради руски действия с крилати ракети и Вашингтон ще предприеме дипломатически, икономически и военни мерки, за да насърчи Москва да се върне към изпълнението на договора, информира Ройтерс.

Държавният департамент излезе със съобщение във връзка с 30 г. от подписването на договора.

Департаментът подчерта, че американски държавни служители преглеждат варианти за конвенционални наземни ракетни системи със среден обсег, които ще дадат възможност на САЩ да се защитят и да защитят съюзниците си, ако Русия не започне да спазва договора.

Тази мярка няма да е в нарушение на задълженията към Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, се допълва в съобщението.

Ние също сме готови да прекратим този преглед, ако Русия отново започне напълно да изпълнява задълженията към договора, уверяват от департамента.

Договорът забранява разполагане и разгръщане на ядрени и конвенционални балистични и крилати ракети със среден обсег на действие.

Той е подписан между САЩ и Съветския съюз през 1987 година и влиза в сила от 1988 година. Страните се задължават напълно да унищожат своите ракети със среден (1000-5 500 километра) и малък обсег на действие (500-1000 километра) и спомагателни съоръжения.

До 1991 година споразумението е изпълнено, a до 2001 година са провеждани взаимни инспекции. За изпълнението на договора следи Специална контролна комисия, която за последен път е свиквана през 2003 година. Но други страни по света, включително европейски държави, могат да притежават такива ракети.