Русия модернизира силите си в Черно море, като отчита приближаването на инфраструктурата на НАТО към своите брегове и пропорционално на реалните нужди за укрепване на сигурността. Това коментира в интервю за ТАСС заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

"Разбира се, ние осъществяваме модернизация на нашите сили и средства, като отчитаме, че инфраструктурата на НАТО се приближава към нашите брегове, но всички тези наши укрепвания са абсолютно адекватни и пропорционални на реалните нужди по отношение на укрепването на сигурността", коментирал той.

Русия напълно прекратила сътрудничеството си с НАТО

Русия напълно прекратила сътрудничеството си с НАТО

"Самото НАТО се отказа от позитивна програма в отношенията с Русия"

Грушко специално подчертал, че Русия следи внимателно инфраструктурните проекти на Северноатлантическия алианс, които се изпълняват в Румъния и България, както и за опитите на страните от НАТО да създават в двете страни опорни пунктове и да разполагат допълнителни сили.

"Ние ще отговорим на всичко това в съответствие с нашите представи за това какво трябва да се направи, за да можем надеждно да защитим интересите си в областта на отбраната и сигурността", продължи високопоставеният руски дипломат, допълвайки, че "няма съмнение, че това ще бъде направено".

Грушко също така посочил, че Северноатлантическият алианс се опитва да демонизира военната активност на Русия в Черно море. "Като цяло нищо не се е променило", отбелязал той и продължил: "Както Черноморският флот стоя там 200 години, това беше така, включително в периода, когато Крим беше украински. Флотът не е само кораби, надводни и подводни, това е и морска пехота, и брегова охрана и много силен въздушен компонент. В този смисъл качеството на нашето военно присъствие в Черно море изобщо не се е променило."

НАТО разполага временно ПВО THAAD в Румъния

НАТО разполага временно ПВО THAAD в Румъния

Актуализира системите Aegis Ashore и отбраняват Алинса от потенциални заплахи

Страните от НАТО се договориха през април за пакет от мерки за увеличаване на разузнавателните дейности и големите учения в Черно море.

Както съобщи командирът на Черноморския флот на Русия Александър Моисеев през март, флотът планира да получи 13 различни кораба и съда през 2019 г., като по този начин делът на обновеното оборудване ще достигне до 70% до края на годината.