Русия е "изключително" обезпокоена от безмилостните израелски въздушни удари в Ливан, които убиха близо 500 души и раниха около 1600 други, съобщава "Москоу таймс".

Руското посолство в Ливан призова гражданите си да напуснат страната.

"Това развитие може да е изключително опасно", подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и предупреди за "разширяващата се зона на конфликт и пълна дестабилизация на региона".

"Изключително сме притеснени и загрижени. В момента е много трудно да се говори за някакво възможно разрешаване на боевете", добави Песков.

Той отново обвини Съединените щати, че възпрепятстват мирните усилия в продължаващата война между Израел и "Хамас", която започна, след като въоръжената групировка уби над 1000 цивилни в Южен Израел през октомври миналата година.

ООН призова за диплматическо решение за кризата в Ливан

ООН призова за диплматическо решение за кризата в Ливан

Болниците в страната са претъпкани от хилядите пристигащи ранени хора

"Мирното решение в момента по същество се контролира от една държава", изтъкна Песков. "В момента е невъзможно да се говори за някакви пробиви, за съжаление."

Междувременно руското посолство в Ливан посъветва своите граждани да напуснат страната поради опасения от избухване на пълномащабна война.

"Призоваваме онези, които се чувстват несигурни в Ливан, да вземат търговски полети, докато летището в Бейрут все още работи относително нормално", посочи посланик Александър Рудаков. "Сега не е време за туризъм", подчерта той и призова руснаците да следват инструкциите за безопасност на ливанските власти.

Посланикът на Русия в Израел Анатолий Викторов също посъветва руснаците да избягват ненужни пътувания.

Израел твърди, че е убил "голям брой" бойци на "Хизбула" вчера, нанасяйки удари по около 1600 обекта в Южен и Източен Ливан, включително "целенасочен удар" в Бейрут.

Керемедчиев: Целта на Израел е ясна - война с Ливан

Керемедчиев: Целта на Израел е ясна - война с Ливан

По думите му е в ход подготовка за частична инвазия и сухопътна операция

В отговор "Хизбула" изстреля бараж от ракети по израелските въздушни бази.

Най-малко 492 души, включително 35 деца, са били убити при израелските удари, а други 1645 са били ранени.

Световните лидери и ООН призоваха за незабавна деескалация, тъй като конфликтът - първоначално фокусиран върху южната граница на Израел с Газа, се разшири и на север към Ливан.

Турция предупреди, че атаките на Израел срещу Ливан могат да "въвлекат целия регион в хаос".