Русия нападна яростно САЩ заради позицията им относно кръвопролитните протести в Иран - сравнявайки иранския отговор на протестите с реакцията на американските власти срещу "Окупирай Уолстрийт" и безредиците във Фъргюсън.

Руското правителство многократно се опита да омаловажи размириците в Иран и излезе с последното си порицание, след като посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли похвали демонстрациите като вик "за свобода" и се зарече да повдигне въпроса в Съвета за сигурност на ООН.

Тръмп заклейми „бруталния и корумпиран ирански режим”

Тръмп заклейми „бруталния и корумпиран ирански режим”

Обама дал пари на Иран за тероризъм

Хейли призова "всички хора, обичащи свободата, да не мълчат" и насърчи антиправителствените протести в Иран, което доведе до гневна реакция в Москва.

"Няма съмнение, че американската делегация (в ООН) има какво да каже на света", написа във "Фейсбук" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Например, Ники Хейли може да сподели опита на Америка в разпръсването на протести, като разкаже подробно за това как се случиха масовите арести и задушаването на движението "Окупирай Уолстрийт" или как бяха "потушени" размириците във Фъргюсън", добави Захарова.

Иран прати Тръмп да се съсредоточи върху гладните и бездомните хора в САЩ

Иран прати Тръмп да се съсредоточи върху гладните и бездомните хора в САЩ

Отново голямо напрежение между Иран и САЩ

Безредиците в град Фъргюсън, щата Мисури, избухнаха, след като полицията застреля невъоръжен чернокож тийнейджър през 2014 г., докато протестите "Окупирай Уолстрийт" през 2011 г. бяха насочени срещу неравенството в доходите. И двата американски протеста бяха сред най-големите в последните десетилетия, като доведоха до сблъсъци с полицията и арести.

Най-малко 22 души загинаха в Иран от започването на протестите там през миналата седмица, а най-малко 450 души бяха арестувани само в столицата Техеран.