Руското министерство на отбраната съобщи днес, че е взел под свой контрол Ню Йорк, Донецка област.

Според заявката на Руското министерство на отбраната селото от градски тип се явява стратегически транспортен възел, южно от Дзержинск (Торецк) и в продължение на две години е било едно от няколкото населени места, край които линията на съприкосновение не се променила по време на военната операция.

Новото име, което се използва в руските медиите за градчето е Новгородское. Селището се нарича Ню Йорк от средата на 19 век. През 1951 г. е преименуван на Новгородское, но си връща старото име през 2021 г. с решение на Върховната рада на Украйна. Властите на ДНР не признават промените в имената от украинските власти след 2014 г.

Според заявката на руските военни успехът е "разгромяване" на украинската групировка от страна.

До 2014 г. по официални данни в Ню Йорк са живели малко над 10 000 души.

На този етап няма официално потвърждение от страна на украинските военни. Не веднъж в последните седмици ВСУ обаче признава за тежката ситуация в Донецка област, включително и това, че нахлуването и окупирането на части от Курска област не са направили впечатление на руските военни и не са отказали Владимир Путин от превземането на нови територии с пълзяща офанзива. 

Проектът DeepState, който картографира фронта в Украйна от началото на войната, отбелязва обаче напредъка на руската армия и районът на Ню Йорк вече е изцяло в червено, като фронтовата линия минава западно от населеното място. 

Ситуацията в Курска област не отказва Путин от пълзящ напредък в Донбас

Ситуацията в Курска област не отказва Путин от пълзящ напредък в Донбас

ISW: Рано е да се оценява нахлуването в Курска област