Руски военнослужещи стартираха третия етап на тактическите си ядрени учения. В тях взимат участие войски от Централния и Южния военни окръзи, както и от Въздушно-въздушните сили. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

От ведомството посочват, че учението е насочено към отработване на способи за подготовка за бойно използване на нестратегическо ядрено оръжие. На този етап войските от ракетните части на Централният и Южният военни окръзи ще тренират получаването на специални учебни боеприпаси за ракетната система "Искандер-М", оборудването с тях на ракети-носители и скрито настъпление към определените позиционни райони за извършване на радиоелектронни пускове на ракети.

Персоналът на ВВС, участващ в ученията, ще се обучава да зарежда специални бойни глави в оръжия на самолети и да извършва полети до определените зони за патрулиране.

Според руското министерство на отбраната целта на учението е поддържане на бойната готовност на войските и техниката от бойните части на тактическото ядрено оръжие на Русия.

Войските, дислоцирани в Южния и Ленинградския военен окръг, както и военновъздушно-космическите сили и военноморските сили, бяха обучени да се подготвят за използване на нестратегически ядрени оръжия по време на първия и втория етап на ученията.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин разпореди през месец май на армията да тренира разполагането на тактически ядрени оръжия, в отговор на заплаха от Запада.

Русия отново провежда ядрени учения

Русия отново провежда ядрени учения

Това са втори подобни учения за по-малко от месец