Четирима американски правителствени служители са заявили пред NBC, че руските военни заглушават американските военни безпилотни самолети над Сирия в опит да нарушат способността на САЩ да отмъстят за нападенията с химически оръжия в сирийския бунтовнически анклав Източна Гута.

Според американските официални лица руснаците са започнали да заглушават по-малки американски дрони преди няколко седмици след поредица предполагаеми атаки с химическо оръжие срещу цивилни в Източна Гута. Чрез заглушаването на GPS системите на дроните, действащи в района, руснаците са показали притеснение, че САЩ биха атакували техни позиции, обясняват американските правителствени служители.

От Пентагона отказват да кажат дали заглушаването причинява катастрофи на безпилотни самолети, позовавайки се на съобръжения за оперативна сигурност. "Американската армия поддържа достатъчно контрамерки и защити, за да гарантира сигурността на нашите пилотирани и безпилотни самолети, нашите сили и мисиите, които поддържат", посочи говорителят на Пентагона Ерик Пахън.

Москва: Няма опасност от военен сблъсък със САЩ в Сирия

Москва: Няма опасност от военен сблъсък със САЩ в Сирия

Все пак разумът трябва да надделее над безумието

Руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов по-рано днес заяви, че няма опасност от конфликт в Сирия, който да доведе до военен сблъсък между Русия и САЩ.

Богданов увери, че има "работни контакти" между руските и американските власти във връзка със Сирия, и че той смята, че здравият разум ще надделее.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира, че позицията на САЩ и други страни относно използването на химически оръжия в Сирия не е конструктивна.

Американският президент Доналд Тръмп обеща да отговори на предполагаемата атака с химически оръжия, при която загинаха най-малко 60 души късно в събота.