Властите в Русия са свалили в понеделник трима американски дипломати от влак близо до мястото на мистериозния инцидент при изпитания на руските военни, тъй като те нямали специални разрешителни да бъдат в района, съобщава "Интерфакс".

Руската държавна корпорация "Росатом" призна, че петима от нейните ядрени работници са загинали при експлозията на 8 август по време на изпитание на ракетен двигател близо до Бяло море в далечния север на Русия.

"Интерфакс" цитират източник, който твърди, че американските дипломати са били пуснати, но се разглеждат като нарушители на руското законодателство.

Припомняме, че преди дни Държавният департамент на САЩ изпрати на ООН доклад, в който се посочва, че инцидентът с експлодиралата ракета на руския военен полигон Ньонокса край град Северодвинск е станал при опит тя да бъде извадена от дъното на Бяло море, след като е потънала в началото на миналата година при опит да бъде изстреляна.

След експлозията, регистрирана на 8 август тази година, беше отчетено рязко покачване на нивата на радиацията в района.

В документа на Държавния департамент, който е адресиран до Общото събрание на ООН, се казва, че при изваждането на ракетата от морето е предизвикана ядрена реакция.

"Съединените щати установиха, че експлозията в близост до Ньонокса, Русия, е в резултат на ядрена реакция, възникнала по време на изваждането на руска ядрена ракета. Ракетата е останала на дъното на Бяло море след провалените си изпитания в началото на миналата година", гласи експертната оценка.

Докладът дава ясна картина на станалото след продължилите месеци спекулации за това какво е причинило инцидента.

"Русия дължи много отговори", посочва авторът на доклада.

След инцидента от руска страна обясненията и реакциите варираха от разпореждане за евакуация на района около полигона до отменянето му часове по-късно. След аварията четири станции за радиационен контрол мистериозно спряха да отчитат данни, което би могло да е опит да се прикрият стойностите на радиацията.

Длъжностните лица също така отказаха да кажат на медиците, лекуващи засегнатите от взрива, че са били изложени на радиация, и поискаха от болничния персонал да подпише декларации за неразгласяване.

Руските държавни медии първо съобщаваха, че експлозията е причинена от реактивен двигател с течно гориво, който се е взривил при изпитания, което не обясняваше скока в нивата на радиация в района след аварията. В края на август руски служител призна, че произшествието е "свързано с разработването на оръжия", които по думите му Русия разработва като "една от ответните мерки вследствие на оттеглянето на САЩ от договора за балистичните ракети".