След взрива на руския военен полигон Ньонокса край Северодвинск по крайбрежието на Бяло море са разпръснати радиоактивни отпадъци. Излъчването превишава допустимото ниво между 4 и 8 пъти, съобщава Би Би Си.

Екологът Алексей Климов и журналистът Николай Карнеевич разказват, районът с радиоактивните отломки не се охранява и дори не са поставени предупредителни знаци.

Максималният радиационен фон, измерен при един от тези детайли, намерен в устието на река Верховка, е 186 микрорентгена на час. Безопасното ниво е 20-50 микрорентгена за час. 

За 3 денонощия може да стигне до България радиоактивно замърсяване от Северодвинск

За 3 денонощия може да стигне до България радиоактивно замърсяване от Северодвинск

В АЯР нямат данни за промяна на нивата на изотопите

Припомняме, от руската държавна корпорация "Росатом" съобщиха, че на 8 август край Северодвинск се е взривила ракета с радиоизотопен източник на захранване. Тогава загинаха петима нейни служители и двама военни. И досега не е известно какво е станало в действителност, тъй като руските власти дават твърде оскъдна информация, според местни жители - дори невярна.

Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация

Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация

След взирва на полигона Ньонокса...

В района, където са разпръснати радиоактивните отломки, има два понтона, единият от които е деформиран, съобщават Климов и Карнеевич. Двамата случайно са открили понтоните докато са се разхождали по брега след среща с местни жители.

Климов споделя пред Би Би Си, че заедно с Карнеевич са решили на 30-31 август да направят преход от река Солза ( намираща се на около 20 км западно от Северодвинск) до Ньонокса по крайбрежието на Бяло море. Те са искали да видят дали по брега има трупове на животни и риби, както и да потърсят изхвърлени от морето отломки от взривеното оборудване.

"Скоро ще стане месец оттогава. Местното население е в ролята на заложник. Живеем като на окупирана от враг територия. Държат ни в неведение и страх." - коментира Карнеевич.

По думите му, властите се са дали точна информация за инцидента.

Радиацията от Северодвинск достигна Европа и Южна Азия, 4 руски станции спряха да отчитат

Радиацията от Северодвинск достигна Европа и Южна Азия, 4 руски станции спряха да отчитат

Вероятен опит за укриване на информация…

При тази своя разходка Климов и Карнеевич не са стигнали до района, където впоследствие се е оказало, че се намират понтоните.

Би Би Си публикува от  YouTube кадри от проведената след това импровизираната разходка на двамата с жители на Ньонокса на 31 август. Към момента обаче видеото с тези кадри вече не е налично в мрежата.

Екологът разказва, че е съобщил на местните хора, че няма отпадъци и трупове на животни. Освен това е ги е уверил, като се е позовал на официални съобщения на руските власти, че могат да берат гъби и горски плодове, да прибират реколтата си без да се страхуват от радиация. Жителите на Ньонокса реагирали остро на уверенията му и го засипали с въпроси за характера на взрива, посоката на вятъра и защо населението не е било известено за аварията в деня, в който е станала, нито за причините.

Хората са изразили възмущението си от липсата на официална информация.

"След тази авария престанах да вярвам на Първи канал и изобщо на телевизията. Защото се убедих, че нищо не знаем за станалото, всичко скриха от нас. Защо да вярвам на новините след всичко това? Изгубих доверие във властите." - заявява местна жителка.

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

Неуспешен опит с ракета "Буревестник"...

Хората от Ньонокса са разказали на Климов и Карнеевич, че на пясъчна коса в устието на Верховка има понтона, при които са измерили повишена радиация.

След като един от хората е направил опит да качи снимки в интернет, е бил накаран да подпише декларация, че няма да разгласява информация.

Карнеевич разказва, че местните жители се тревожат за здравето си, но в същото време се страхуват да направят каквото и да било, за да не предизвикат реакция от страна на властите.