След инцидента в Северодвинск, станал на 08 август 2019 г., не са регистрирани промени на естествения радиационен фон в България. Това заявиха от Агенцията за ядрено регулиране пред news.bg.

Припомняме, според досегашната информация взривът на полигона Ньонокса е избухнал на морска платформа при изпитание на ракета с радиоизотопен източник на захранване на 8 август. По официална информация са загинали петима. Руските власти признаха за повишена радиация на 26 август.

"Радиоактивно замърсяване от руския регион Северодвинск може да достигне евентуално до границите на България след минимум 3 денонощия при най-неблагоприятен (хипотетичен) метрологичен сценарий по отношение на нашата страна: скорост на вятъра около 50 km/h с постоянна посока от север на юг", информират от АЯР. 

Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация

Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация

След взирва на полигона Ньонокса...

Запитани има(ло) ли (е) промяна в нивата на радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан в нашата страна от агенцията твърдят, че не разполагат с данни за промяна на нивата на тези три радиоактивни изотопи.

От агенцията пренасочиха въпросите ни за евентуални мерки за безопасност на бременните жени, майките, възрастните и всички хора при промяна на радиационния фон към своите обучителни информации. 

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

Неуспешен опит с ракета "Буревестник"...

По информация на CNBC взривът нa вoeнния пoлигoн е предизвикан от опит да бъде вдигната от морското дъно ракета, потънала месеци преди това.