Страхотна идея - нека започнат с бомбардировките над Югославия и окупацията на Ирак. В Сребреница можете да намерите и главните режисьори на продукции. Разбира се, също така и търговията с органи в Косово под прикритието на американски официални лица. Веднага след като приключат, те могат да започнат веднага за ядрената бомбардировка на Япония.

Това написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в "Телеграм" като коментар на призивите на американския президент Джо Байдън и редица чуждестранни лидери за международно разследване и организиране на военен трибунал за събитията в украинския град Буча.

ЕС праща следователи в Буча

ЕС праща следователи в Буча

От ООН искат идентифициране на загиналите

Припомняме, че Кремъл настоя световните лидери "да забавят темпото с безпочвени обвинения за ситуацията в Буча" и да изискват данни от различни източници, каза пред репортери в понеделник говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Информацията за убийствата на цивилни в Буча "трябва да бъде сериозно поставена под въпрос", каза Песков. Той подчерта, че на тези материали "не може да се вярва", защото според него "експерти от Министерството на отбраната (на Русия) са разкрили в тях "признаци за видеоизмама и различни фалшификати - едни или други". "Фактите, календарната последователност на събитията също не говорят в полза на достоверността на тези твърдения", добави Песков.

На 3 април руското министерство на отбраната отхвърли обвиненията на Киев за убийства на цивилни в населеното място Буча, Киевска област. От ведомството казаха, че руските въоръжени сили са напуснали напълно Буча на 30 март, а "доказателства за престъпления" са се появили едва на четвъртия ден, когато служители на Службата за сигурност на Украйна пристигнаха в града. Руското министерство на отбраната също така подчерта, че на 31 март кметът на Буча Анатолий Федорук във видеообръщението си е потвърдил, че в града няма руски военни, без да споменава застреляни по улиците местни жители.

Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления за убийствата в Буча

Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления за убийствата в Буча

Байдън счита Путин за брутален и военнопрестъпник

Днес стана ясно, че нови санкции срещу Русия ще бъдат наложени възможно най-скоро. Заявките дойдоха след разпространението на информацията и най-вече на снимките за това, какво се е случвало в Буча и Гостомел, край Киев, по време на руската окупация. Светът е шокиран. Френският президент Еманюел Макрон призова под санкции да попаднат и руския петрол и въглища.

Байдън обаче не нарече действията геноцид.

По-рано Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че всички тела на убитите в Буча трябва да бъдат ексхумирани и идентифицирани, за да се гарантира, че евентуалните военни престъпления ще бъдат правилно разследвани.