Кремъл настоява световните лидери "да забавят темпото с безпочвени обвинения за ситуацията в Буча" и да изискват данни от различни източници, каза пред репортери в понеделник говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ситуацията със сигурност е сериозна и тук бихме искали особено много международни лидери да не бързат да правят изявления с широки обвинения, а най-малкото да поискат информация от различни източници, поне да се вслушат в нашите аргументи", каза говорителят на Кремъл .

Информацията за убийствата на цивилни в Буча "трябва да бъде сериозно поставена под въпрос", каза Песков. Той подчерта, че на тези материали "не може да се вярва", защото според него "експерти от Министерството на отбраната (на Русия) са разкрили в тях "признаци за видеоизмама и различни фалшификати - едни или други". "Фактите, календарната последователност на събитията също не говорят в полза на достоверността на тези твърдения", добави Песков.

"Категорично отхвърляме всякакви обвинения. Нещо повече, смятаме, че тази тема трябва да бъде обсъдена на възможно най-високо ниво", каза Песков. Затова, продължи той, Москва излезе с инициативата "тази тема да се разгледа  в Съвета за сигурност". "Знаем, че тази инициатива е блокирана. Нашите дипломати ще продължат активните си усилия за внасяне на този въпрос в дневния ред на Съвета за сигурност. Темата е твърде сериозна", каза Песков.

Той обаче не казва как от гледна точка на Кремъл трябва да се проведе разследването, кой трябва да участва в него. "Не мога да отговоря на този въпрос в момента, но поне самата инициатива за внасяне на тази тема в Съвета за сигурност показва, че Русия иска и всъщност настоява за дискусия на международно ниво", каза говорителят на президента.

В отговор на въпрос дали Кремъл смята снимките и видеоклиповете от Буча, направени и публикувани от международни агенции, за фалшиви, Песков каза: "Не знам за кои клипове говорите". "Не съм запознат с този репортаж - обясни той, отговаряйки на репликата на журналист от Би Би Си, позовавайки се на негов собствен материал. "Говорим за кадрите, които всъщност залегнаха в основата на обвиненията, които започнаха да звучат."

Грузия осъди зверствата в Буча

Грузия осъди зверствата в Буча

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че "клането в Буча" е престъпление срещу човечеството

Кремъл не коментира и как тази ситуация може да повлияе на преговорите между делегациите на Руската федерация и Украйна. "Засега не коментираме това. Все още нямам информация за графика за продължаване на преговорите", каза Песков, отговаряйки на съответен въпрос. Той също така остави без отговор въпроса дали Кремъл обмисля сценарий, при който преговорите с Украйна ще станат безсмислени и какво трябва да се случи, за да не остане у Киев никаква друга възможност освен капитулация.

На 3 април руското министерство на отбраната отхвърли обвиненията на Киев за убийства на цивилни в населеното място Буча, Киевска област. От ведомството казаха, че руските въоръжени сили са напуснали напълно Буча на 30 март, а "доказателства за престъпления" са се появили едва на четвъртия ден, когато служители на Службата за сигурност на Украйна пристигнаха в града. Руското министерство на отбраната също така подчерта, че на 31 март кметът на Буча Анатолий Федорук във видеообръщението си е потвърдил, че в града няма руски военни, без да споменава застреляни по улиците местни жители.

Днес стана ясно, че нови санкции срещу Русия ще бъдат наложени възможно най-скоро. Заявките дойдоха след разпространението на информацията и най-вече на снимките за това, какво се е случвало в Буча и Гостомел, край Киев, по време на руската окупация. Светът е шокиран. Френският президент Еманюел Макрон призова под санкции да попаднат и руския петрол и въглища.

Според изявленията на европейски политици и официални лица и дума не може да става за отмяна на санкции, докато войната не спре напълно, а санкции ще останат валидни дълго и след това.

Целта на безпрецедентните ограничения срещу Русия в отговор на нахлуването в Украйна е да я откъснат от западните технологии и пари, и да лишат лидера ѝ Владимир Путин от възможността да продължи тази война.

Испания иска Русия да бъде съдена за военни престъпления

Испания иска Русия да бъде съдена за военни престъпления

Педро Санчес заяви, че изпитва възмущение от "ужаса на тези смъртни случаи, които видяхме през последните дни