Втората линия на експортния газопровод "Турски поток" ще минава през територията на България, а не през Гърция. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия, съобщава ТАСС.

"Втората линия на турски поток ще мине през България, Унгария, Сърбия. За България директно", обясни той, отговаряйки на въпроса за маршрута на втория газопровод.

Новак припомня, че газът през първата линия на "Турски поток" ще минава през тръбопровода от 1 януари 2020 година.

ВАС не разреши на "Булгартрансгаз" да сключи договор за "Турски поток"

ВАС не разреши на "Булгартрансгаз" да сключи договор за "Турски поток"

С мотива, че все още не са приключили споровете с отстранената саудитска компания "Аркад"

Първата линия на "Турски поток" е предназначена за снабдяване на вътрешния пазар на Турция, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа.

"Газпром" счита Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари. Капацитетът на всяка линия е 15,75 млрд. куб. метра газ годишно.

"Комерсант" по-рано писа, че "Газпром" може да доставя газ по проекта "Турски поток" на България, Унгария, Сърбия и Словакия, а компанията вече участва в процедурата за нови тръбопроводи в тези страни. Материалите на газопреносните оператори на тези страни, публикувани през октомври и ноември като част от процедурата за резервиране на бъдещите мощности (отворен сезон), показват, че маршрутът за доставки до Европа по втора линия на "Турски поток" ще минава през посочените страни.

"Газпром" възкресява прикрито проекта "Южен поток"?

"Газпром" възкресява прикрито проекта "Южен поток"?

Разширяване на газовата инфраструктура на юг

Според медията, "Булгартрансгаз" ще проведе търг за бъдещи газопроводи на входа на българската част от Турция и на изхода за Сърбия през декември.

В същото време се съобщава, че операторите от Унгария, Австрия и Словакия вече са провели търг, за да резервират нови мощности в края на октомври.

"Газпром" планира да започне доставки за България и Сърбия през "Турски поток" през 2020 г., до Унгария през 2021 г. и до Словакия през втората половина на 2022 г.

Смениха саудитския изпълнител на "Турски поток" у нас с руска компания в сянка

Смениха саудитския изпълнител на "Турски поток" у нас с руска компания в сянка

Руската преса признава, че става дума за схема, позволяваща на „Газпром“ да заобиколи санкциите…