Русия твърди, че нейните въоръжени сили с помощта на високоточни ракети с голям обсег, изстреляни от въздуха, са унищожили база за съхранение на оръжия и боеприпаси чуждестранно производство, получени от Полша, край град Радехов в Лвовска област. Това съобщи пред журналисти в сряда официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Според официалния представител на руското министерство на отбраната руските Въздушно-космически сили (ВКС) са унищожили и 50 украински военни в Николаевка, Донецка област. "В резултат на високоточен удар на руските въздушно-космически сили по пункта за временно дислокиране на подразделение на 81-ва въздушнопреносима бригада от Въоръжените сили на Украйна в Николаевка, ДНР, над 50 националисти и шест автомобила са унищожени ", добави той.

И за двете информации Ройтерс не разполага с независимо потвърждение

Говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина каза, че страната му не разполага с никаква информация по въпроса и не може да потвърди за удара в Лвовска област.

Само за вечерта на 2 август Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са свалили руски ракети на стойност 91 милиона долара. Това пише украинската информационна агенция УНИАН, цитирайки изчисления на американското издание Forbes.

Става дума за свалени 7 от общо 8 насочени към конкретни цели руски ракети.

А колко струват всеки един вид от въпросните крилати ракети? Х-101 - $13 млн., "Калибр" - $6,5 млн., "Искандер" - $3 млн., "Оникс" - $1,25 млн., Х-22 - $1 млн и "Точка-У" - $0,3 млн.

Руското министерство на отбраната вероятно се опитва да успокои притесненията, които ефективното използване на американските HIMARS от страна на Украйна предизвиква у руските военни. Такава цел вижда Институтът за изследване на войната (ISW) зад твърденията за унищожаване на пусковите установки в Украйна.

Руските части са превзели най-близкия украински пост до Донецк

Руските части са превзели най-близкия украински пост до Донецк

Докладите на украинския генерален щаб обаче отчитат "частично" успешен руски напредък в района.