Русия заяви в понеделник, че решението на Конгреса на САЩ да приеме законопроект за временно финансиране, който изключва помощта за Киев, не показва, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще се промени скоро, предава "Ройтерс".

"Те ще продължат подкрепата си", каза руският заместник външен министър Сергей Рябков, според държавната информационна агенция ТАСС. "Не трябва да мислим, че нещо се е променило: това е просто шоу за публиката, това е просто шум.

"По принцип фокусът на Вашингтон върху подкрепата на своя клиент в Киев не се променя", каза Рябков.

Съединените щати са отделили повече от 43,9 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., включително ракети, артилерия, боеприпаси и разузнаване.

Президентът Владимир Путин казва, че Западът ще се провали в опита си да победи руските сили в Украйна и е подготвил руската икономика за дълга война, увеличавайки производството на оръжия и разходите за отбрана.

Рябков също така каза, че произведените в САЩ ракети, които преди са били обхванати от вече несъществуващия договор за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (INF), могат да се появят в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Вашингтон се оттегли от договора през 2019 г. Оттогава Русия каза, че няма да разполага такива оръжия, при условие че Вашингтон не го направи.

Европейски топ-дипломати обсъдиха в Киев подкрепата за Украйна

Европейски топ-дипломати обсъдиха в Киев подкрепата за Украйна

На фона на признаци за политическо напрежение в Европа и Съединените щати относно войната.