Висши европейски дипломати се срещат в Киев, за да подкрепят Украйна, тъй като сред съюзниците има признаци на напрежение, предава "Асошиейтед Прес".

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също е в Киев, където ще вземе участие в срещата на външните министри на ЕС. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи за срещата в социалните мрежи, като я определи като "историческа" и израз на "солидарност" с Украйна.

"Събирам днес външните министри от ЕС в Киев за първата по рода си среща на всички 27 държави членки извън съюза", написа Борел.

"Бъдещето на Украйна е в ЕС", допълни той.

Някои от висшите европейски дипломати се събраха в понеделник в Киев в знак на подкрепа за борбата на Украйна срещу инвазията на Русия, тъй като се появяват признаци за политическо напрежение в Европа и Съединените щати относно войната.

Външните министри от 27-те страни-членки на Европейския съюз се събраха в украинската столица за необявена неофициална среща, която според официални лица ще преразгледа подкрепата на блока за Украйна и ще обсъди предложената от украинския президент Володимир Зеленски мирна формула.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел каза, че първата съвместна среща на външните министри извън границите на ЕС е изпратила сигнал, че подкрепата на ЕС е "непоколебима" и е подчертала ангажимента на ЕС към Украйна.

Съединените щати, ЕС и Обединеното кралство предоставиха масивна военна и финансова подкрепа на Украйна, позволявайки й да устои на атаката на Кремъл. Помощта е от решаващо значение за отслабената икономика на Украйна и досега е безсрочна.

Но се появи несигурност относно това колко дълго съюзниците на Киев ще продължат да изпращат милиарди долари военна помощ.

Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя увери съюзниците в продължаващата финансова подкрепа на САЩ за военните усилия, след като Конгресът предотврати спирането на работата на правителството , като прие краткосрочен финансов пакет, който отказа помощта за Украйна в нейната битка срещу Русия.

Много американски законодатели признават, че спечелването на одобрение за помощта за Украйна в Конгреса става все по-трудно с напредването на войната.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза пред репортери, че Украйна е провела дискусии с представители на двете партии в Конгреса на САЩ, за да гарантира, че ще пристигне повече помощ.

"Решението беше взето такова, каквото беше, но сега работим с двете страни на Конгреса, за да сме сигурни, че това няма да се повтори при никакви обстоятелства", каза Кулеба.

"Въпросът е дали случилото се в Конгреса на САЩ миналия уикенд е инцидент или система. Мисля, че това беше инцидент", добави той.

Срещата на ЕС в Киев се състоя след изборната победа през уикенда в членката на ЕС Словакия на Робърт Фицо, чиято проруска програма засили въпросителни относно продължаващата подкрепа на ЕС за Киев.

Малката източноевропейска страна може да внесе повече напрежение в дискусиите в ЕС за Украйна, както се случи с понякога хладното отношение на Унгария към Киев. Будапеща поддържа тесни отношения с Москва и се противопоставя на доставката на оръжие на Украйна или оказването на икономическа помощ.

Външните министри на Унгария и Полша не присъстваха на срещата в Киев.

Датският външен министър Ларс Льоке Расмусен каза, че Европа трябва да е готова да предостави допълнителна помощ "по много основателни причини".

"На първо място, за да подкрепим Украйна, но и за да изпратим силен трансатлантически сигнал, че това, което се случва на наша земя, е нещо, за което трябва да поемем голяма отговорност", каза Льоке Расмусен.

Кулеба: Русия греши, като си мисли, че може да замрази конфликта в Украйна

Кулеба: Русия греши, като си мисли, че може да замрази конфликта в Украйна

Киев вече произвежда западно оръжие