Руското военно министерство коментира, че "унищожената от бомба" болница в Сирия, спомената от американското издание "Ню Йорк таймс", всъщност била база на терористи в пещера, добавяйки, че 80 журналисти я били видели.

"Те (журналистите) видяха какво всъщност се намира в такива пещери, или по-скоро в добре защитени терористични бункери с техните собствени очи: огромни запаси от оръжия и боеприпаси, включително такива, произведени на Запад, затвори, ниши за подслон на танкове, противогази", заяви говорителят на руското военно министерство, отбелязвайки, че информацията се е появила, след като няколко медии са публикували статии, разкриващи подробности за този вид съоръжения в провинция Идлиб.

NYT: За 6 месеца руските военни са атакували 54 болници в Сирия

NYT: За 6 месеца руските военни са атакували 54 болници в Сирия

Това е военно престъпление…

Руският военен представител посочил, че "болницата за цивилни" се намирала в район, далеч от населени места в "изолирана пещера", където медици не биха могли да спазват никакви стандарти за лечение на ранени хора.

Според ген.-майор Игор Конашенков медиите са публикували просто още една дезинформационна сензационна новина, пропагандирана от британските разузнавателни служби, маскирана като новини от "активисти".

Той също така отхвърлил твърденията за "подслушван" диалог между руски пилоти и диспечери, подчертавайки, че руските военни не използвали радио канали за предаване на координати.

Конашенков има предвид статия на "Ню Йорк таймс" от 13 октомври, в която се твърди, че "руските военновъздушни сили многократно са бомбардирали болници в Сирия, за да смажат последните джобове на съпротива срещу президента Башар Асад".

Според "Ню Йорк таймс" руските ВВС са бомбардирали няколко болници в Сирия през май. Вестника посочи, че местни журналисти са заснели бомбардировката и са доказали инцидента чрез радиозапис на авиодиспечер, който дава координатите на съоръжението на пилотите.