Руските военни атакуваха цели на бойци в провинция Идлиб, удряйки команден пункт, подземни убежища на бойци и оборудване. Това съобщи контраадмирал Вадим Кулит, заместник-ръководител на Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия, цитиран от "Интерфакс".

"Руските въздушно-космически сили нанесоха въздушни удари в провинция Идлиб по цели на незаконни въоръжени групировки, участващи в обстрела на позициите на сирийските правителствени войски. Ударени бяха контролен център, подземни убежища на бойци и оборудване", каза Кулит.

Той отбеляза, че през последните 24 часа в зоната за деескалация на Идлиб са регистрирани осем обстрела на позиции на сирийските правителствени войски от терористичната групировка Джабхат ан Нусра: в провинция Алепо - пет обстрела , в провинция Идлиб - един обстрел, в провинция Латакия - две атаки.

Русия отново удари цели на групировки в Сирия

Русия отново удари цели на групировки в Сирия

Порица и действията на западната коалиция

Заместник-началникът на руската ЦПВС съобщи, че двама сирийски войници са били ранени след минометен обстрел от незаконни въоръжени формирования от района на село Мекбейс, провинция Алепо, по позиции на правителствените сили.

Кулит добави, че "в резултат на снайперски огън от незаконни въоръжени групировки от района на Кафер Таала, провинция Алепо, един сирийски войник е бил убит на позиции на сирийските правителствени сили".

Освен това той заяви, че авиацията на международната антитерористична коалиция, ръководена от Съединените щати, продължава да създава опасни ситуации в небето на Сирия, летейки в нарушение на протоколите за деконфликт и нарушавайки въздушното пространство на страната.

"През деня "коалицията" регистрира един случай на нарушение на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са съгласувани с руската страна", каза Кулит.

"В района на Ал-Танф бяха регистрирани 10 нарушения на ден от две двойки изтребители F-15, двойка изтребители F-16, двойка изтребители Typhoon и два многоцелеви безпилотни летателни апарата MQ-1C на коалицията. ," добави той.

Русия нанесе нови удари в Сирия

Русия нанесе нови удари в Сирия

Обвини и за пореден път кампанията на Запада

Припомняме, че това се случва за пореден път през последните месеци. 

Москва не пропуска и да критикува действията на Запада в Сирия.