Министерството на отбраната на Русия във вечерната си сводка съобщи, че украинските части при атаките на южния фронт са загубили през деня повече от 1500 души и 140 бронирани машини, включително осем танка "Леопард". Други източници, включително руски военни пропагандисти, не съобщават нищо подобно, обобщава руската служба на Би Би Си.

"Общите загуби на украинските войски в южно-донецкото направление възлизат на повече от 1500 украински военнослужещи, 28 танка, включително 8 "Леопарда", произведени в Германия, три колесни танка AMX-10, произведени във Франция, и 109 бойни бронирани машини", каза в кратък доклад за 5 юни говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков.

Руски популярни военни телеграм канали, разказващи за атаките на украинските части на южния фронт, в района на т.нар. Времевски рид като правило съобщават, че украинците все още действат в сравнително малки щурмови отряди - десетки войници и единици бронирана техника.

Военно-пропагандният телеграм канал "Рибар" например писа в понеделник за използването на танкове "Леопард" от украинците, но не и за тяхното унищожаване или повреждане.

В публичното пространство в понеделник не се появиха ясни и убедителни доказателства за унищожаване или повреда на танкове "Леопард" и друга западна бронирана техника.

От доклада на руското министерство на отбраната следва, че всички атаки на украинската армия са били отблъснати - но същият канал "Рибар", който се счита за близък до министерството на отбраната, призна в понеделник загубата на руснаците, по-специално на село Новодонецкое.

ISW: Противоречиви новини за украинското контранастъпление

ISW: Противоречиви новини за украинското контранастъпление

Институтът за изследване на войната (ISW) не предлага своя оценка на тези сигнали в момента