Русия установи самоличността на украинските командири, дали заповед за свалянето на самолета Ил-76, превозващ украински военнопленници за размяна. Това заяви пред ТАСС ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин.

"Разследването за идентифициране на лица от украинската армия, замесени в тази терористична атака, продължава", посочи той.

По думи на Бастрикин следователите и експертите вече са установили вида оръжия, използвани за атаката на самолета.

"Става въпрос за зенитни управляеми ракети MIM-104A от американската зенитно-ракетна система "Пейтриът", поясни главният следовател и допълни, че ракетите са били изстреляни от село Липци в Харковска област в Украйна.

Москва и Киев в задочен спор поискала ли е Украйна телата от падналия Ил-76

Москва и Киев в задочен спор поискала ли е Украйна телата от падналия Ил-76

Киев твърди, че е отправил искане, Кремъл отрича

"На мястото на катастрофата бяха открити няколкостотин части от телата на жертвите. Резултатите от ДНК експертизите позволиха да се направи недвусмислено заключение за принадлежността на събраните части от тела на членовете на екипажа, военните полицаи и 65 украински военнослужещи, загинали в катастрофата на самолета", посочи още Бастиркин.

На 24 януари самолет Ил-76 на руските въздушно-космически сили се разби в Белгородска област, на границата между Русия и Украйна. При авиокатастрофата загинаха 65 украински военнопленници, както и шестима членове на екипажа на самолета и трима придружаващи служители.

Москва обвини Киев за свалянето на самолета.

Олексий Данилов: В Ил-76 не е имало украински военнопленници

Олексий Данилов: В Ил-76 не е имало украински военнопленници

Според него, ако на борда е имало толкова хора, на мястото на инцидента е щяло да има повече "биологичен материал"

Главното разузнавателно управление на Украйна потвърди, че е била планирана размяна на пленници за деня на катастрофата, но уточни, че Киев "няма информация за броя на транспортните средства, маршрутите и начина, по който ще бъдат доведени затворниците".

Още на 26 януари, на втория ден от самата катастрофа, Руският следствен комитет, който е водещ в разследването на катастрофата, обяви, че украинска ракета, изстреляна от Харковска област, която не се намира изцяло под контрола на руската армия, е причината за катастрофата.

Между Украйна и Русия се разви спор дали е имало предупреждение за навлизане на такъв хуманитарен авиорейс в чувствително въздушно пространство. Според Москва такова предупреждение е било направено 15 минути преди самолета да навлезе в опасната територия, а Киев отрича.

New York Times: Украйна е свалила Ил-76 с Пейтриът

New York Times: Украйна е свалила Ил-76 с Пейтриът

Според източници на NYT твърденията за използването на ПВО системата са достоверни