Украйна се е обърнала към Русия за връщане на телата на военнопленниците си, които Москва твърди, че са били на борда на сваления самолет Ил-76. Това заяви Андрий Юсов, представител на украинското военно разузнаване, пред "Украинска правда".

Той обаче посочи, че Русия не е отговорила на искането.

Юсов отбеляза, че размяната на военнопленници на 31 януари е била "почти завършването" на прекъснатата операция в деня на инцидента с Ил-76. Той поясни, че тези, които са се прибрали като част от размяната, са украинците, които е трябвало да бъдат разменени на 24 януари - с изключение на 65-те души в списъка, публикуван от Кремъл.

"Относно информацията за загиналите - да, Украйна е поискала и продължава да настоява за връщане на телата. Засега руската страна не е дала съгласие за това. Затова искането на държавата ни за безпристрастно международно разследване остава в сила, не само за да се проучат обстоятелствата, при които Ил-76 е бил свален, но и за да се установи какво всъщност е имало на борда - дали е имало хора, или боеприпаси и кой е бил там освен екипажа. До момента Русия не е потвърдила процеса на международно открито разследване", подчерта той.

Путин: Украйна е свалила Ил-76 с американска система "Пейтриът"

Путин: Украйна е свалила Ил-76 с американска система "Пейтриът"

Русия настоява за международно разследване

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости, отрече украинското правителство да е поискало официално телата на гражданите, загинали при свалянето на самолета Ил-76.

Вчера руски следователи потвърдиха, че Ил-76 е бил свален от американска ракета "Пейтриът".

На 24 януари самолет Ил-76 на руските въздушно-космически сили се разби в Белгородска област, на границата между Русия и Украйна. При авиокатастрофата загинаха 65 украински военнопленници, както и шестима членове на екипажа на самолета и трима придружаващи служители.

Москва обвини Киев за свалянето на самолета.

Руското разследване: Ил-76 е паднал от външно въздействие

Руското разследване: Ил-76 е паднал от външно въздействие

Данните от черната кутия изключват всички други възможни версии

Главното разузнавателно управление на Украйна потвърди, че е била планирана размяна на пленници за деня на катастрофата, но уточни, че Киев "няма информация за броя на транспортните средства, маршрутите и начина, по който ще бъдат доведени затворниците".

Още на 26 януари, на втория ден от самата катастрофа, Руският следствен комитет, който е водещ в разследването на катастрофата, обяви, че украинска ракета, изстреляна от Харковска област, която не се намира изцяло под контрола на руската армия, е причината за катастрофата.

Между Украйна и Русия се разви спор дали е имало предупреждение за навлизане на такъв хуманитарен авиорейс в чувствително въздушно пространство. Според Москва такова предупреждение е било направено е 15 минути преди самолета да навлезе в опасната територия, а Киев отрича.

И до този момент Русия не е предоставила доказателства на Киев за това на борда на Ил-76 да са се намирали украински военнопленници с изключение на списък с имена, който обаче и бе публикуван неофициално от журналисти още в същия ден на катастрофата.

Русия разполагала с доказателства, че американска ракета е свалила Ил-76

Русия разполагала с доказателства, че американска ракета е свалила Ил-76

Москва предоставя данни от фрагментите