Русия уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че разпределителната уредба на Запорожката ТЕЦ, свързана преди това със Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ), е била ударена от дронове-камикадзе. Предстои експертите на агенцията да дадат независима оценка на тази информация. Това се казва в изявление на организацията, публикувано в петък, съобщава ТАСС.

"Руската федерация, която в момента контролира станцията, каза в писмо до генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, че "удари с дрон камикадзе" са били извършени в четвъртък и днес по разпределителната уредба на ЗАЕЦ, която в миналото беше използвана за осигуряване на резервна електроцентрала Запорожие, докато последният такъв електропровод 330 kV не беше повреден преди повече от три месеца Генералният директор Гроси каза, че МААЕ очаква да предостави независима оценка на тази информация, която ще изисква достъп до дистрибутора на ТЕЦ Запорожие, ", се казва в изявлението.

АЕЦ Запорожие все още взима вода за охлаждане от Каховка

АЕЦ Запорожие все още взима вода за охлаждане от Каховка

Нивото на водата в язовира продължава да спада, в петък сутринта е било 11,74 м

Припомняме, че от началото на войната в Украйна районът е под непрекъснато напрежение. 

Реакторите в окупираната Запорожка атомна електроцентрала вече са спрени. Въпреки това горивото в активните зони на реакторите и в басейните за съхранение трябва да се охлажда постоянно, за да се предотврати разтопяване и изхвърляне на радиоактивни вещества.

МААЕ уточни, че въпреки спадането на нивото на водата в язовир Каховка под нивото, което преди се счита за критично, Запорожската АЕЦ все още може да изпомпва вода от язовира за охладителните си системи.

Това ни дава "още малко време, преди да се наложи да преминем към други източници на захранване за охлаждането на горивните система", заяви в четвъртък ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.