Русия обяви, че е обезпокоена, след като САЩ тестваха наземна балистична ракета, която би била забранена от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен през 1987 г. между САЩ и тогавашния СССР, съобщават руските медии.

САЩ проведоха изпитанието на ракетата вчера. Вашингтон официално се оттегли от договора с Русия през август, след като настоя, че Москва нарушава споразумението, обвинение, което Кремъл отрече.

САЩ с ново изпитание на балистична ракета

САЩ с ново изпитание на балистична ракета

Ракетата е изминала над 500 км

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, коментира в тази връзка, че САЩ отдавна са се подготвяли да нарушат клаузите на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

"Не мога по никакъв начин да коментирам от техническа гледна точка, от гледна на техническите характеристики на тази ракета, но многократно сме заявявали, че САЩ отдавна се подготвяха да нарушат разпоредбите на Договора за ракетите", коментира Песков.

По думите му съобщенията за изпитанията от страна на САЩ красноречиво потвърждавали, че договорът фактически е бил денонсиран по инициатива на САЩ.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети

По-рано стана известно, че първото изпитание на балистична ракета от страна на САЩ, която преди това е била забранена от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, е преминало успешно.

На 19 август Пентагонът също така обяви за провеждането на изпитание на забранена от договора от 1987 г. крилата ракета.