Руското външно министерство анализира последиците от въвеждането на визов режим за влизане на руснаци в Украйна, но Москва все още не е взела подобно решение за украинците. Това каза в интервю за ТАСС директорът на консулския отдел на руското външно министерство Иван Волинкин.

"Министерството започна да анализира ситуацията във връзка с добре известното решение на Киев от 1 юли частично да спре, а от 1 януари 2023 г. да прекрати напълно споразумението от 1997 г., което позволява на гражданите на Русия и Украйна да извършват взаимни пътувания без визи, от гледна точка на възможното му влияние върху правилата за влизане на руснаци в Украйна, които вече станаха по-строги през последните години", каза дипломатът. Руската страна не е взела подобно решение и украинските граждани все още не са длъжни да кандидатстват за виза за влизане в нашата страна", добави Волинкин.

Украйна въвежда визи за руснаците от 1 юли

Украйна въвежда визи за руснаците от 1 юли

За Зеленски страната му е по-близо до победата след решението на ЕК за еврочленството

Визовият режим за руски граждани започна да действа в Украйна от 1 юли.

Решението беше взето от украинското правителство по инициатива на президента Володимир Зеленски.

Украинските власти твърдят, че визовият режим се въвежда за противодействие на заплахите за националната сигурност. Москва заяви, че това решение само демонстрира неадекватността на официален Киев.

Държавите по света трябва да питат всеки руски гражданин, който кандидатства за виза, дали подкрепя войната в Украйна. Това каза вчера  специалният пратеник на Киев за санкциите Алексий Макеев пред европейската редакция на американския вестник "Политико".

Украйна иска в ЕС да питат руснаците дали подкрепят войната, за да получат виза

Украйна иска в ЕС да питат руснаците дали подкрепят войната, за да получат виза

Това щяло да накара хората да мислят отговорно

"Ние настояваме, че тези руснаци, които подкрепят тази геноцидна война, а различни проучвания показват, че над 80 процента от руснаците все още подкрепят войната, те не трябва да получават достъп до свободния свят", каза Макеев в интервюто. Той предложи да се въведе "специално отношение" към руснаците.

Това специално отношение трябва да бъде под под формата на задължителен нов въпросник за руските граждани, когато кандидатстват за виза, за да пътуват за Франция или Германия.

Тези въпроси трябва да включват например дали кандидатът за виза подкрепя войната на Русия и дали лицето или неговите роднини са извършили военни престъпления, каза Макеев. Други могат да включват дали кандидатът за виза се чувства отговорен или частично отговорен за войната.