"Роскомнадзор" не вижда причина да премахне блокирането от социалната мрежа Twitter, тъй като все още не са премахнати 1,3 хиляди забранени материали. Това съобщи ТАСС в понеделник, като цитира изявление на пресслужбата на ведомството.

По-рано заместник-председателят на Комитета по информационна политика на Държавната дума Антон Горелкин предложи да се обмисли възможността за премахване на блокирането от Twitter в отговор на връщането на достъпа до акаунтите на руските ведомства от социалната мрежа.

"Понастоящем няма основания за премахване на ограниченията за чуждестранни услуги", отсякоха от пресслужбата.

Освен детска порнография, наркотично и самоубийствено съдържание, въпросните милиони публикации съдържат призиви за участие в масови безредици, съобщения от екстремистки организации, както считани от Русия за фалшиви новини, сред които такива за хода на специална военна операция.

"В социалната мрежа продължава разпространението на друго деструктивно съдържание, което противоречи на традиционните руски духовни и морални ценности", добави "Роскомнадзор".

Те също така подчертаха, че на руските потребители не им липсва "възможността за получаване на информация и комуникация чрез популярни местни социални услуги". В петък Twitter отново започна да издава акаунти на Кремъл, руското външно министерство, министерството на отбраната и други министерства, както и руските посолства в чужбина.

Мъск се застъпи за пост на Медведев в Twitter за изчезването на Украйна

Мъск се застъпи за пост на Медведев в Twitter за изчезването на Украйна

Американският милиардер отказа да изтрие публикацията

Достъпът до twitter.com беше ограничен в Руската федерация въз основа на искане на Генералната прокуратура от 24 февруари.

Припомняме, че американският предприемач Илон Мъск отказа да изтрие публикация на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в социалната мрежа Twitter, съобщава ТАСС.

По-рано един от потребителите на Twitter насочи вниманието на Мъск към поста на Медведев от събота, в който съюзникът на руския президент Владимир Путин изрежда защо никой не се нуждае повече от Украйна.

Американският милиардер, който оглавява Tesla и SpaceX и притежава въпросната социална мрежа, отговори, че всички новини в известна степен са пропаганда и хората трябва да вземат решения сами. Той подчерта, че въпросната платформа не е предназначена да ограничава или рекламира акаунти на руски държавни структури.

През април миналата година Twitter обяви, че ще блокира потребители на социалните мрежи, които имат акаунти, свързани с държавните органи, за които се твърди, че ограничават достъпа до "отворен интернет".

Тогава говорител на компанията посочи, че мярката ще засегне предимно руското правителство и ще обхване над 300 акаунта.

Twitter налага ограничения на руски правителствени акаунти

Twitter налага ограничения на руски правителствени акаунти

Освен това основните независими медии, които все още съществуват в Русия, са блокиран