Точно преди руските войски да преминат през украинската северна граница този месец, членовете на украинската 92-ра щурмова бригада загубиха жизненоважен ресурс. Сателитната интернет услуга Starlink, която войниците използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове, се срина. Това съобщава Ню Йорк Таймс.

Управляван от SpaceX, компанията на Илон Мъск, Starlink е от решаващо значение за украинската армия от най-ранните дни на войната с Русия. Без пълното обслужване украински войници не могат бързо да комуникират и да споделят информация за изненадващото нападение и прибягват до изпращане на текстови съобщения.

Тъй като руските войски постигнаха успехи край Харков, вторият по големина град в Украйна, те разположиха по-мощни електронни оръжия и по-сложни инструменти за влошаване на услугата Starlink, посочват украински официални лица. Напредъкът представлява голяма заплаха за Украйна, която често успява да надхитри руската армия с помощта на фронтовата свързаност и други технологии, но е в отбрана срещу подновеното руско настъпление.

За първи път руските сили успяха да причинят мащабни прекъсвания на Starlink. Ако продължат да успяват, това може да отбележи тактическа промяна в конфликта, подчертавайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск.

Starlink работи чрез излъчване на интернет връзка от сателити, въртящи се около Земята. Сигналите се приемат на земята от терминални чинии с размер на кутия за пица, които след това разпространяват връзката като Wi-Fi рутер към лаптопи, телефони и други устройства наблизо. Starlink предоставя на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 г., като войниците разчитат на нея, за да насочват свързани с интернет дронове, които се използват за наблюдение и като оръжие, наред с други задачи.

Bloomberg: САЩ блокираха терминалите на Starlink, използвани от Русия

Bloomberg: САЩ блокираха терминалите на Starlink, използвани от Русия

Това се потвърждава от оплаквания на руснаци

Министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров заяви, че скорошните атаки на Русия срещу Starlink изглежда използват нова и по-модерна технология. По думите му преди това услугата е издържала срещу смущенията на бойните полета, където имаше широко разпространена електронна война и радиозаглушаване.

Федоров подчерта, че украинското правителство непрекъснато тества нови системи. Военните разполагат със специализирани системи за морски дронове, които са унищожили редица руски кораби в Черно море.

Губим битката за електронна война, посочи заместник-командира на 92-ри батальон за ударни дронове "Ахил". Той изтъкна, че днес преди руската офанзива край Храков Starlink просто се е сринал. По думите му прекъсванията на мрежата поставят цели звена от украинската армия в риск.

Илон Мъск спрял интернета от Stralink над Крим през октомври миналата година

Илон Мъск спрял интернета от Stralink над Крим през октомври миналата година

Целта е била Украйна да не може да атакува руските бази на полуострова, заради опасения от ядрен апокалипсис

Руските сили са поставили Starlink в "списък с цели" и са разработили способности за противодействие на услугата.

Кари А. Бинген, бивш служител на Министерството на отбраната на САЩ и експерт по електронна война, заяви, че Starlink и други сателитни комуникации могат да бъдат прекъснати от използването на високомощна радиочестота за преодоляване на връзките за връзка. Невидимите атаки обикновено се извършват от превозно средство с голяма радио кула, прикрепена към върха, поясни тя. Това деградира украинските сили от възможността да комуникират на бойното поле, допълни Бинген.

Обясненията за прекъсванията на Starlink в Украйна през последната година са различни. Експерти твърдят, че Русия се е подобрила в намесата в сигнала между сателитите и терминалите на Starlink на земята, използвайки мощни и прецизни заглушители. Други предполагат, че услугата е била прекъсната от специализирани електронни оръжия, монтирани на дронове, които могат да объркат GPS сигналите на Starlink, глобалната система за позициониране, която се използва за подпомагане на локализирането на сателити.

Илон Мъск доставя още няколко хиляди терминала Starlink в Украйна

Илон Мъск доставя още няколко хиляди терминала Starlink в Украйна

Те са особено важни при спирания на тока

Рязкото увеличаване на използването на Starlink също може да влоши услугата. В някои случаи техническите ограничения, предназначени да попречат на руските сили да използват Starlink, са навредили на службата на украинските войници по фронтовата линия. В други случаи прекъсванията могат да бъдат по-случайни, като например по-рано този месец, когато SpaceX съобщи за проблеми с обслужването в световен мащаб поради слънчеви бури.

По време на конфликта украинските сили са опитвали различни техники, за да предпазят Starlink от атаки, включително поставяне на терминалите в дупки, изкопани в земята, и поставяне на метална мрежа върху тях.

Starlink даде на Илон Мъск огромно влияние във войната, защото той контролира къде е достъпна сателитната услуга и може да избере да прекъсне достъпа. Starlink не се продава директно в Русия. Но тази година украински официални лица публично изразиха тревога, че Русия използва терминали Starlink, закупени от доставчици трети страни.

Експертите предупредиха, че Украйна е прекалено зависима от една компания за такъв жизненоважен ресурс. Зависимостта на Украйна от Starlink едва ли ще намалее, тъй като съществуват малко алтернативи за такова цялостно и надеждно обслужване.

Украйна получи още 8000 терминала Starlink

Украйна получи още 8000 терминала Starlink

От началото на войната, страната е получила повече от 22 000 терминала