Президентът на Русия Дмитрий Медведев постави задача до следващата година в страната да бъде подготвено модерно законодателство за борба срещу корупцията=

"Русия трябва да влезе в следващата година с модерно законодателство за борба срещу корупцията, от което да не ни е срам", заяви Медведев пред руския Съвет на законодателите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Националният план за борба срещу корупцията трябва в най-близко време да прерасне в система от федерални и местни закони, подчерта още Медведев. Той добави, че първият проект за национален план вече му е представен, но това не е окончателната версия.

Основният смисъл на този план е да се разработи пакет от мерки, които да представляват пълноценна основа за противодействие срещу корупцията, каза руският президент.

Документът ще съдържа и дефиниция за понятието корупция, каквато в момента няма и във връзка с която се водят разгорещени спорове вече от десетилетия. Засегнат е въпросът за връзката между антикорупционното и наказателното законодателство, има и предложение за профилактика на корупцията, по-специално чрез изисквания към кандидатите за съдийски постове и за длъжности в държавните органи, посочи Медведев.

Сред новите моменти той посочи евентуална забрана за заемане на редица държавни длъжности от осъждани граждани или хора, "уволнени от държавна служба във връзка със злепоставящи ги обстоятелства".