Върховният съд на Австралия отхвърли предложението на Русия да задържи парцела в Канбера, където Москва планираше да построи новото си посолство, съобщава БиБиСи.

В жалбата, подадена до съда, Русия посочи, че вече е похарчила 8,2 милиона австралийски долара за строителство, което е напредвало бавно. Целостта на частично завършената сграда ще бъде компрометирана, ако Австралия бъде допусната обратно в блока, твърди руската страна.

Върховният съд на Австралия определи оспорването на решението от страна на Русия като "слабо" и "трудно за разбиране".

В средата на юни правителството отмени договора за наем на Русия от съображения за национална сигурност, което предизвика съдебно обжалване. Според властите в Австралия изграждането на новото посолство крие риск от шпионаж, тъй като то би било само на 400 метра от парламента.

Съществуващото посолство на Русия не е в непосредствена близост от сградата на федералния парламент в Канбера. Москва закупи наема за новия обект през 2008 г. и получи одобрение да построи новото си посолство там през 2011 г. Въпреки това на 15 юни тази година австралийският парламент прие нови закони, насочени специално към прекратяване на договора за наем.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков описа хода на Австралия за разтрогване на договора за наем като още един пример за русофобска истерия, която сега тече в страните от колективния Запад.

Австралия секна устрема на Русия да построи ново посолство в Канбера

Австралия секна устрема на Русия да построи ново посолство в Канбера

Аргументът - риск от шпионаж