Русия осъди желанието на Иран, че Израел трябва да бъде унищожен, но също така изпрати ясно послание до Израел, че разрешаването на регионалните конфликти в Близкия изток не трябва да се разглежда само и единствено през призмата на конфликта с Иран. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от израелските медии.

"Заявявали сме многократно, че няма да приемем изявленията, че Израел, като ционистка държава, трябва да бъде унищожена и изтрита от картата. Смятам, че това е съвършено погрешен начин за постигане на собствените си интереси", подчерта Лавров.

Ако Иран нападне Израел, Москва застава зад еврейската държава

Ако Иран нападне Израел, Москва застава зад еврейската държава

Ние няма да позволим агресия срещу Израел

По думите му, напрежението между Израел и Иран ескалира и че "по същия начин ние се противопоставяме на опитите за разглеждане на всеки регионален проблем през призмата на борбата с Иран".

"Това се случва в Сирия, Йемен и дори последните събития около палестинския въпрос, включително обявеното от Вашингтон решение да признае Йерусалим за столица на Израел, до голяма степен са мотивирани от тази позиция срещу Иран", изтъкна още руският първи дипломат.

Нетаняху размахва парче от дрон, предупреждавайки Иран: Не ни тествайте

Нетаняху размахва парче от дрон, предупреждавайки Иран: Не ни тествайте

По време на Мюнхенската конференция за сигурност

Тези коментари последваха изказванията на израелския премиер Бенямин Нетаняху и иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф по време на Мюнхенската конференция за сигурност през уикенда.

Размахвайки отломка от иранския дрон, свален от Израел наскоро, Нетаняху посочи, че Израел "ще действа, ако е необходимо, не само срещу прокситата на Иран, но и срещу самия Иран" и предупреди Зариф да не "тества решимостта на Израел".

Външният министър на Иран се подиграва с "цирковете" на Нетаняху

Външният министър на Иран се подиграва с "цирковете" на Нетаняху

Премирът на Израел се опитвал да избегне въпроса с обвиненията в корупция

От своя страна Зариф обвини Израел в използването на агресията като политика. Запитан какво ще стори Иран, ако САЩ се откажат от ядрената сделка с Ислямската република, Зариф подчерта, че Иран ще отговори "сериозно", ако интересите му не бъдат гарантирани, добавяйки, че светът ще "съжалява за това погрешно действие".