Уверенията на западните официални лица, че Украйна няма да използва западните реактивни системи за залпов огън (MLRS) за удари по руска територия звучат неубедително. Това заяви в понеделник постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предава ТАСС.

"Съответните изявления на редица западни официални лица, в частност на държавния секретар на САЩ (Антони) Блинкън, че Киев няма да използва американските MLRS срещу цели в Русия, звучат неубедително. Така ръководителят на американската дипломация всъщност се опитва да легализира обстрелите по територия на ДНР и ЛНР, при които загиват цивилни, включително деца", каза той.

Украйна уверява, че няма да напада Русия с американските ракети

Украйна уверява, че няма да напада Русия с американските ракети

Киев води отбранителна война, изтъква Михайло Подоляк

Русия си запазва правото да премества линиите на заплаха от границите на Руската федерация и т. нар. "републики" в Донбас (непризнати териториални образувания на проруските сепаратисти на територията на Донецка и Луганска област в Украйна- бел.ред.) на разстояние, равно на обсега на доставените на Киев реактивни системи за залпов огън (MLRS), както и да нанася удари по центрове за вземане на решения относно използването им, предупреди Набензя.

"В тази връзка ние не само си запазваме правото да преместим линиите на заплаха от неонацистите за Руската федерация и републиките в Донбас на разстояние , позволяващо унищожаване на новите далекобойни боеприпаси, но и да нанасяме удари по центровете на вземане на престъпните решения относно използването на такива видове оръжия", каза той, коментирайки изявленията на САЩ и Великобритания за доставката на MLRS за Киев.

Путин се разтревожи какви точно ракети се доставят на Украйна

Путин се разтревожи какви точно ракети се доставят на Украйна

Русия ще си направи изводи и ще използва своите възможности