Русия обмисля да понижи нивото на дипломатическите си отношения със Съединените щати, ако западните правителства продължат с предложенията за конфискуване на замразените ѝ активи. За това предупреди заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс" и РИА Новости.

Страните от Г-7 искат да използват руски финансови активи на стойност близо 300 милиарда долара, замразени чрез санкции от 2022 г. насам, за да помогнат на Украйна, която от три години се бори срещу руската инвазия.

Как ще бъде направено това обаче, остава много сложно, като се има предвид, че ще се създаде противоречив прецедент.

Рябков подчерта, че Москва ще отмъсти икономически и политически, ако активите ѝ бъдат конфискувани.

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Москва вече е изготвила законодателство за отмъщение

"Понижаване на нивото на дипломатическите отношения е един от вариантите, разбира се. Много високопоставени представители в нашето правителство вече говориха по въпросите за нашия финансов, икономически и материален отговор на тази стъпка (конфискация), за която предупреждаваме нашите противници да не се взема", посочи той.

Сега проучваме оптималната форма на реакция, при която контрамерките включват действия срещу активите на нашите западни опоненти, както и дипломатически мерки за отговор, допълни Рябков.

Той не уточни до какво може да доведе понижаването на нивото на дипломатическите отношения.

Кремъл определя настоящото състояние на връзките със Съединените щати като такова "под нулата", въпреки че от началото на войната в Украйна не е настъпило официално влошаване на отношенията.

Западните банки се разтревожиха от идеята на ЕС за руските активи

Западните банки се разтревожиха от идеята на ЕС за руските активи

Опасяват се от скъпоструващи съдебни спорове, които могат да продължат с десетилетия