Москва ще започне 10-дневно военноморско учение днес в Тихия океан и водите близо до Южна Корея и Япония. Това съобщават от The Moscow Times, позовавайки се на AFP.

"Моряците ще отработят противоподводни операции, отбрана на корабни отряди в морето, съвместни ракетни удари срещу корабни групи на хипотетичен противник, тренировки за отразяване на атаки с дронове и безпилотни летателни апарати и ще изпълнят набор от практически тренировки и бойни учения", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Видео, публикувано от Министерството на отбраната на Русия, показва няколко кораба и подводница, които отплават в морето от източния град Владивосток, където е разположена оперативна база на Тихоокеанския флот на Русия.

Военноморските учения ще се проведат в Тихия океан, Японско и Охотско море с участието на "40 кораба, лодки и спомагателни плавателни съдове", както и около 20 самолета и хеликоптера, според министерството на отбраната.

Русия редовно провежда учения в тихоокеанските води край бреговете на Далечния изток като демонстрация на военноморска сила. В момента обаче Запада ги наблюдава с повишено безпокойство, докато напрежението в Украйна продължава. Допълнително, по време на ученията се очаква и посещението на президента Владимир Путин в Северна Корея.

Руските военни кораби напуснаха Куба

Руските военни кораби напуснаха Куба

След военно учение, което САЩ не обяви за опасност, но наблюдава внимавателно