Двама агенти от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ се опасяват, че са били нападнати със софистицирано микровълново оръжие по време на посещението си в Австралия в края на миналата година, което било част от глобална кампания на Русия, насочена към американски официални представители.

Служителите на ЦРУ уточнили, че чуват звънене в ушите, гади им се и са замаяни, симптоми, съответстващи на "синдрома от Хавана", от който за първи път страдаха американски дипломати, служещи в Куба.

"Акустичното оръжие" на Куба май се оказва препарат срещу комари

"Акустичното оръжие" на Куба май се оказва препарат срещу комари

Поне това твърдят канадски изследователи

Според информация в американското списание GQ данните от мобилните телефони разкриват, че агенти от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са били в близост до хотелската им стая по времето, когато посетителите се разболяват.

"Докато бяха в хотелските си стаи в Австралия, и двамата американци го усетиха: странния звук, натиска в главите им, звъна в ушите им", пише GQ.

През 2017 г. САЩ подробно описаха как мистериозни акустични атаки срещу служители в посолството им в Хавана причиняват мозъчни наранявания.

Смята се, че предполагаемото нападение на австралийска територия се е случило в някакъв момент през пролетта на 2019 г., преди агентите на ЦРУ да бъдат атакувани по подобен начин, след като са пътували до Тайван.

Един от агентите на ЦРУ, нападнати в Австралия и Тайван, се е разбрало, че е сред петте най-високопоставени служители на агенцията.

Австралийското правителство е отказало да коментира информациите, а посолството на САЩ в Канбера е препратило въпроси на ЦРУ, на които все още не е отговорено.

Канада изтегля половината си дипломати от Куба заради акустичните атаки

Канада изтегля половината си дипломати от Куба заради акустичните атаки

Продължават странните симптоми...

Питър Дженингс от Австралийския институт за стратегическа политика заяви, че ако атаките бъдат доказани, Русия е най-вероятният виновник.

"Смятам, че това, което виждаме тук, е нещо, което най-вероятно е от руснаците, които изглежда откровено почти не се интересуват от последиците от агресивните действия на специалните служби", коментира той.

"Това повдига нивата на конфликти в стил Студената война до нови върхове. Ако всъщност се въвличаме с неща, които представляват физически нападения над дипломати и разузнавачи, това е нещо ново, което наистина не сме виждали досега", изтъква още Дженингс. 

Подобни нападения бяха докладвани от американски официални лица в няколко страни, включително Полша, Грузия, Обединеното кралство и дори в САЩ.