Русия смята за абсолютно нормално да не разкрива цялата информация за трагедията с подводничарите в Баренцово море, като това съответствало на закона за държавната тайна. Това коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод трагедията, при която загинаха 14 души.

"Разбира се, тази информация не може да бъде абсолютно публична. Това се отнася към категорията на абсолютно секретните данни, така че е абсолютно нормално тук да не се разкрива информация", посочи Песков, отговаряйки на въпрос за подробности за инцидента, мястото на трагедията и вида на подводницата.

14 загинали при пожар в дълбоководен апарат на военния флот на Русия

14 загинали при пожар в дълбоководен апарат на военния флот на Русия

Апаратът изучавал океанското дъно

Той подчерта, че имало информация, която се отнасяла към категорията на държавната тайна.

"Тази държавна тайна се съблюдава в интерес на държавата и интересите на държавната сигурност", добави Песков.

В същото време той уверил, че "тук няма нищо незаконно, това е в пълно съответствие със законодателството на Руската федерация за държавната тайна".

Вчера руското военно министерство съобщи, че на 1 юли се е разразил пожар в научно-изследователски дълбоководен апарат, чиято цел е да проучва дъното на Световния океан. В резултат на инцидента загинаха 14 подводничари. Те са загинали "в резултат на отравяне от горенето на продукти". Отбелязва се, че огънят е бил ликвидиран благодарение на самоотвержените действия на екипа.

Путин иска пълно разследване на смъртта на 14-те моряка

Путин иска пълно разследване на смъртта на 14-те моряка

Руският президент проведе среща с военното ръководство