Руска делегация е на посещение в КНДР тази седмица. Това съобщиха държавните медии на Северна Корея във вторник.

Визитата е последната от поредица между двете страни след срещата на върха на техните лидери през септември.

Делегацията, водена от Григорий Рапота, член на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията на Русия и председател на парламентарната група за приятелство между Русия и Северна Корея, пристигна в Пхенян в понеделник, съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA).

Не се предоставят повече подробности на този етап.

Руското посолство в Северна Корея съобщи новината за пристигането на делегацията чрез канала си в Telegram, като посочи, че те ще останат в Пхенян до петък.

През този период двете страни ще обсъдят въпроси на парламентарното взаимодействие и ще очертаят планове за бъдещи контакти, се казва в публикацията.

Посещението на делегацията дойде, когато Северна Корея и Русия разширяват сътрудничеството си в редица области след рядката среща на върха между техните лидери през септември.

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Кремъл заобикаля санкциите

В събота севернокорейска делегация от граничния град Расон на страната се завърна у дома след едноседмично посещение в Далечния изток на Русия.

Миналата седмица Олег Кожемяко, губернаторът на руския североизточен регион Приморски край, каза след среща с делегацията на Севера, че пътническите влакове, свързващи Владивосток със Севера, ще бъдат възобновени след години на спиране, свързано с пандемията от COVID-19.

През февруари Ким Су-Гил, заместник-член на политическото бюро на Работническата партия, и други делегати посетиха Русия по покана на управляващата руска партия "Единна Русия". По това време Ким се срещна с лидера на Руската комунистическа партия Генадий Зюганов.

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Според Пхенян, оръжията не са за износ, а срещу Южна Корея

Припомняме, че двете страни бяха критикувани заради оръжията, използвани от руските войски във войната в Украйна. 

Пхенян продължава да отрича, че изпраща такива оръжия.