Долната камара на руския парламент прие окончателно - на трето четене, закона за неприкосновеността на бившия президент и неговото семейство, предаде радио "Свобода".

С него се постановява, че след изтичането на мандата му президентът не може да бъде арестуван, задържан, обискиран или привличан към каквато и да е административна или наказателна отговорност.

Предстои законът да бъде одобрен от горната камара - Съвета на федерацията, и да бъде подписан от президента Владимир Путин, който по този начин придобива почти абсолютна неприкосновеност.

Тя може да бъде снета единствено ако парламентът повдигне срещу него обвинение в държавна измяна или друго тежко престъпление, което да бъде потвърдено от Върховния съд и от Конституционния съд, отбелязва изданието РБК.

Законопроектът беше внесен в съответствие с приетите поправки в руската конституция, които са обект на критики от редица представители на опозицията и граждански активисти. Те посочват, че поправките са несъвместими със свободата и демокрацията, с човешкото достойнство и правата на човека.

Путин иска референдум за промени в конституцията, която да е над международното право

Путин иска референдум за промени в конституцията, която да е над международното право

Референдумът може да се проведе още през тази година

Поправките, инициирани основно от Путин, бяха приети през лятото. Най-оживена беше полемиката около т. нар. "зануляване" на президентския му мандат, което му позволява да се кандидатира още два пъти за поста на държавен глава и да управлява до 2036 г. Тогава той ще е на 84 години.

Обама в книгата си: За Путин жаждата за власт е над съвестта

Обама в книгата си: За Путин жаждата за власт е над съвестта

Оприличава Кремъл на престъпен синдикат...